Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Színesedik Budapest

2017. szeptember 29. - EuroAstra

tuzfal.jpgElkészült az augusztus 24-én elindult Színes Város Budapest Fesztivál harmadik, negyedik és ötödik tűzfala. Az első két tűzfalat berlini alkotók készítették a Kertész utca 27. szám alatt, (lásd: http://euroastra.blog.hu/2017/08/27/ujabb_muveszi_tuzfalakkal_gazdagodik_budapest) míg az újabb falfelületek a Kertész utcában, a Kopaszi-gátnál és a Nagydiófa utcában találhatók.

 

Fat Heat, Mr. Zero és ObieOne csavartak egyet a gasztronómia tematikán és egy futurisztikus, sci-fi irányba vitték el. Tervük ihlet forrása, Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című kultikussá vált műve, melynek nem a gasztronómia az elsődleges fókusza, mégis, az univerzumban létező legjobb ital receptjét ebben a könyvben találjuk. Az élményközpontúság, az alkotó elemekkel való kreatív játék, valami új létrehozása mind a gasztronómia, mind a pángalaktikus koktél és a művészet jellemzője is. Az alkotók egy pángalaktikus vizuális gasztro kalandra invitálják a nézőt. Zaphod Beeblebrox a Pángalaktikus gégepukkasztó feltalálója azt javasolja, hogy "soha ne igyunk kettőnél többet ebből a koktélból, hacsak nem vagyunk 30 tonnás megaelefántok kétoldali tüdőgyulladással". Most szeretnénk megosztani Budapest lakosságával az elkészítés módját, mielőtt a bolygót utoléri a világvége a Vogonok hiperűrsztrádája miatt.

 

A negyedik, ezúttal Újbudán

Christian Böhmer, - művésznevén „Mr. Trash” - a ’90-es években graffitisként kezdte pályáját Kölnben. Autodidakta módon, egy a klasszikus portrékon alapuló, saját művészeti formát fejlesztett ki. Böhmer német urban art művész leginkább figurális alkotásairól ismert. Legújabb, „papírzacskós” sorozatát évek óta nagy érdeklődés övezi Németországban. Az idei Színes Város Budapest Fesztiválra is ebben a szellemiségben tervezett a művész.

A papírzacskók a fejeken nem csupán Böhmer védjegye és stílusának ismertetőjegye. A fejek eltakarása által személyteleníti a modellt, így egységesen érvényesíti mindenkire. A társadalmi-, és morális problémák foglalkoztatják, ezeket állítja fókuszba alkotásain, melyek gondolatindítóként szolgálnak. A budapesti falfestményen a mai korszellem egyik legnagyobb problematikáját dolgozza fel, a társas interakciók fontosságának háttérbe szorulását a fiatalok körében. Ha a gasztronómiáról gondolkozunk, első asszociációink egyike a közös étkezés, a jó hangulat, az egymással való idő eltöltése, a beszélgetés, a társaság. Az alkotásokon egy terített asztal jelenik meg, amely két főre lett előkészítve, várva a társat. A fiatal modellek azonban egyedül vannak, a virtuális világban élnek, magányosan. A 180 m2 nagyságú alkotás a Rákóczi híd budai hídfőjénél, a Kopaszi-gátnál látható.

 

Ismét lelepleztek egy színes tűzfalat

Az ötödik nagyméretű tűzfal készült el a Színes Város Budapest Fesztiválon. A graffitis háttérből merítkező magyar alkotó, Balogh Attila a klasszikus ólomüveg-festés stílusából merített 200 m2 nagyságú falfestményéhez, amely a bulinegyed kellős közepén, a Nagydiófa utcában található, 8 napig készült.

A dionüszoszi motívumrendszer, a bor, a serleg, a szőlőszemek és a mitikus erőállat megjelenítése a művészettörténeti kánonba kapcsolódnak. Míg bal kezével egy szőlőfürtből nyeri ki az éltető nedűt, addig jobbjával egy kelyhet tart alá, hogy összegyűjtse azt. Jobb kezén egy leopárd feje nyugszik - amely állat húzta a szekerét -, a mértékletességet szimbolizálja eme pillanat, mikor még féken lehet tartani, még nem vadult el. Dionüszosz égbe tekintő arckifejezése egy kérést sugall a Teremtő felé, hogy segítsen neki féken tartani a mértékletességet nem ismerő és a mámorban könnyedén elszabaduló vadállatot. A gasztronómia, a bor és a mámor hívószavai ihlették a művészt.

 

http://www.szinesvaros.hu

https://www.facebook.com/szinesvaros

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2712904772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása