Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Egy csipetnyi Pécs Szlovéniában

2017. szeptember 28. - EuroAstra

maribor.jpgNagy sikerrel zajlott Szlovéniában a Zsolnay Örökségkezelő NKft. által szervezett Kulturális csemegék Pécsről című rendezvény szeptember 14-15-én. A program célja, hogy a környező országokban bemutassák Pécs kulturális értékeit, ennek jegyében a Zsolnay – múlt, jelen, jövő című kiállítás egészen október 29-ig látogatható Mariborban. 

 

A zágrábi és újvidéki bemutatkozást követően a ZsÖK nemzetközi kapcsolatépítési projektjének következő állomása Szlovénia volt. Szeptember 14-én Ljubljanában zajlottak a programok: beszélgetés a Pécsi Íróprogram szlovén résztvevőjével, a Mecseki Fotóklub és pécsi fotósok kiállítása, az UniCum Laude koncertje és pécsi-villányi borok kóstolója. Szeptember 15-én, Lendván a Bóbita Bábszínház előadásán és a Vivat Bacchus koncertjén vehettek részt az érdeklődők.

 

A rendezvényeket több száz lelkes érdeklődő követte, mind a szlovén szakmai közönség, mind pedig a helyi magyar közösség részéről. A ljubljanai magyar nagykövetség és a Balassi Intézet képviselői, Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövet és Molnár G. Bíborka intézet igazgató nyitották meg a programokat, Pécs Önkormányzatának képviselőjével, Bognár Lászlóval, a Kulturális Bizottság elnökével.

 

Szeptember 15-én a maribori Regionális Múzeumban nyílt meg a „Zsolnay – múlt, jelen, jövő” című kiállítás, amely egészen október 29-ig várja a látogatókat. A tárlaton láthatók a Zsolnay aranykorát idéző műremekek a historizáló és a szecessziós korszakból, de két tárgy erejéig megidézik a 20-as, 30-as évek art deco stílusának világát is. A kiállítás bemutatja a Zsolnay Porcelánmanufaktúra jelenlegi termékeit, amelyek hűen őrzik a nagy elődök hagyatékát, ugyanakkor azokról a kísérletekről is beszámol, amelyek eredményi remélhetőleg hamarosan megjelennek majd a következő évek termékkínálatában.

A tárlaton megtekinthető a 2012 óta rendszeresen megrendezésre került Zsolnay Nemzetközi Kerámia Szimpózium néhány szép eredménye; a falakon elhelyezett poszterek és fotók pedig megmutatják a régi Zsolnay gyár hangulatát, és azt az új miliőt is, ami a Zsolnay Kulturális Negyed létrehozásával a látogatókat napjainkban fogadja. A kiállításon a következő kortárs művészek munkái is láthatók: Pál Zoltán, Gellér B. István, Dobány Sándor, Füzesi Heierli Zsuzsa, Bedécs Mónika, Babos Pálma.

 

A tárlat igyekszik bepillantást adni a rendkívül különleges Zsolnay-világba.

A rendezők első számú célja az volt, hogy mindenki számára nyilvánvalóvá tegyék, hogy ennek az ízig-vérig pécsi márkának nemcsak múltja, hanem jelene és jövője is van. Ugyanakkor remélik azt is, hogy sikerült felkelteni a látogatók érdeklődését, és sokukkal Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben is találkozhatnak majd.

 

http://www.zsokkft.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4812899618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása