Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

InnoEnergy PowerUp! verseny a fenntartható energiagazdálkodásért dolgozó StartUp vállalkozások versenye

2017. augusztus 11. - EuroAstra

image6.jpgHarmadik alkalommal hirdeti meg Európa vezető fenntartható energiagazdálkodást támogató vállalata, az InnoEnergy a kontinens legnagyobb versenyét. A program célja, hogy támogassa és lendületbe hozza Közép-Kelet-Európa, a Baltikum és a mediterrán térség fenntartható energiával foglalkozó startup vállalkozásait. A PowerUp! elnevezésű megmérettetésen tavaly egy magyar startup léphetett fel a dobogó harmadik fokára. Idén sem kisebb a tét! A szervezők szeptember 11-ig várják a jelentkezéseket a powerup.innoenergy.com oldalon.

 

A PowerUp! verseny a fenntartható energia szektor fejlesztésének előremozdítása érdekében jött létre. Célja, hogy olyan projektek szülessenek, amelyek nem csupán Európa természetvédelmét szolgálják, hanem kereskedelmi forgalomba hozatalukkal akár globális szinten is hatást gyakorolhatnak. Kizárólag az az ötlet nevezhető a megmérettetésre, amely a fenntartható energiagazdálkodást szolgálja. Ugyanakkor ez még nem elegendő az induláshoz. Létre kell hozni egy csapatot, amely megvalósítja az elképzeléseket, illetve a prototípust is prezentálni kell a zsűrinek. A tavalyi verseny során egy magyar startup, a GreenerGizer nyerte el a harmadik helyezést áramfogyasztást csökkentő innovációjával, a szintén magyar Leap energiatakarékos mosógép pedig a nemzetközi döntőbe jutott.

A nyertesek nem csak pénzbeli jutalomban részesülnek, hanem – a döntősökkel együtt - hozzáférést kapnak az InnoEnergy Highway® elnevezésű gyorsító programjához, amely hozzásegíti az ötletgazdákat ahhoz, hogy a tervekből piaci termékek váljanak. Ennek részeként akár 150.000 eurós befektetésben is részesülhetnek a kiválasztott projektek. A fiatal vállalkozók támogatást kapnak a termékfejlesztéshez és a termékvédelemhez, valamint a piacra lépés, a csapatépítés és a finanszírozási folyamatok menedzseléséhez. Mindemellett az InnoEnergy révén kapcsolatba léphetnek az energiapiac 150 jelentős szereplőjével is.

A pályázatokat szeptember 11-ig adhatják be az indulók Magyarországról is. Ezek után a csapatok workshopokon vesznek részt, ahol lehetőségük nyílik a projektek részletes kidolgozására, az ötleteiket pedig szakértőknek és befektetőknek is bemutathatják. Októberben rendezik meg a tizenöt regionális döntőt, amelyek eredményeit összesítve a legjobb húsz projekt jut a finalisták közé. Ezek közül a novemberi budapesti gálán választják ki a dobogós helyezést elérő pályázókat, akik automatikus belépést nyernek az InnoEnergy Highway® programjába, valamint az első 20.000 eurós, a második 10.000 eurós, a harmadik 5.000 eurós díjazásban részesül.

A versenyhez évről-évre újabb országok csatlakoznak. Az InnoEnergy harmadik PowerUp! versenyére idén már 23 ország: Albánia, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Cseh Köztársaság, Észtország, Görögország, Grúzia, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Örményország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna vállalkozóinak, illetve startup cégeinek a jelentkezését várják, amelyek powerup.innoenergy.com regisztrálhatják a részvételi szándékukat.

A verseny kapcsán néhányan akik aktívan közreműködnek a szervezésben és a lebonyolításban elmondták, miért van értelme ilyen megmérettetéseket szervezni:

Dervalics Ákos, energiaipari innovációs és business coach

3 éve dolgozom együtt az InnoEnergyvel, jelenleg a promóciós kampányukat támogatom szakértőként. Stratégiai gondolkodású, coach típusú vezetőnek tartanak, aki a “tanítsd meg az embereket halat fogni és egy életen át lesz mit ennie” elvet alkalmazza munkájában. Számomra a legfontosabb szempont, hogy a csapatok fókuszáltan működjenek figyelemmel a vállalat pénzügyi korlátaira. Az elmúlt csaknem 20 évben üzletfejlesztés, értékesítés és technológia transzfer területén szereztem gyakorlati és vezetői tapasztalatot. Elsődlegesen a növekedésorientált vállalkozás- és szervezetfejlesztés terén tudom hasznosítani tapasztalataimat és az EU szinte minden országára kiterjedő széleskörű nemzetközi kapcsolati hálómat. Vallom, hogy egy vállalkozás számára kritikus kezdeti években igencsak hasznos lehet egy külső szempár figyelme, szakértő támogatása.

 

Kovács Zsolt, az Enterprise Hungary alapítója, az EH Invest inkubátorház igazgatóságának elnöke 

 

Az Enterprise Hungary Nonprofit Kft. és a debreceni EH Invest inkubátorház vezetőjeként küldetésem a hazai startup ökoszisztéma fejlesztése, valamint a startup utánpótlás katalizálása. A szervezetek kiemelt célja a fiatalok vállalkozó kedvének ösztönzése, a hazai felsőoktatásban születő innovatív ötletek megvalósulásának támogatása és a korai fázisú vállalkozások fejlesztése. Az elmúlt két évben több hazai és külföldi startup verseny főszervezője voltam, mint például a Get in the Ring! közép-kelet-európai verseny. Részt vettem a Startup Campus egyetemi inkubációs programjának kidolgozásában.

 

Fischer Zoltán startupper, a Leap 15 perces mosógép feltalálója, a tavalyi PowerUp! verseny döntőse

 

Debrecenben születtem, ahonnan 10 éves koromban kerültem el. Tanultam villanyszerelést, haditechnikát, majd egyetemen pszichológiát végeztem. A Leap mellett HR területen, a toborzás-kiválasztásban dolgozom műszaki toborzóként. Budapesten élek a párommal, másfél éves kisfiunkkal, és a nagy startupper ambícióval, hogy a Leapből hamarosan valami forradalmi megoldás szülessen.

 

Fazekas Esztella, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Kft. tudásmenedzsment központjának szakértője

 

Több mint 15 éves munkatapasztalattal rendelkező gazdasági szakember vagyok. Foglalkoztam nemzetközi gazdaságfejlesztéssel, nemzetközi kereskedelemfejlesztéssel, programok és projektek adminisztrációjával és kommunikációjával. Dolgoztam a hazai és nemzetközi közszférának, nemzetközi szervezeteknek, oktatási-, és kutatási intézményeknek, KKV-nak és startupnak egyaránt. Az elmúlt években aktívan követem a hazai és nemzetközi startup ökoszisztéma fejlődését, tanácsadóként a vállalkozásokat a nemzetközi piacra jutással kapcsolatos döntések meghozatalában segítem.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr10012734248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása