Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Színházi ajánló: MISKIN HERCEG

2018. február 18. - EuroAstra

miskin_herceg_takatsy_peter.jpg

 

 Miskin herceg - Takátsy Péter

A Katona József Színház Sufnijában 2018. február 15-én, 21-én, 23-án, 26-án és március 15-én valamint 27-én láthatjuk Dosztojevszkij A félkegyelmű című műve alapján írott monodrámát. Valójában ennél sokkal többet: egy zseniális ifjú színészt, Takátsy Pétert, aki egyben a darab átírója, rendezője és előadója is – Ascher Tamás konzultánssal.

Takátsy Péter képes a pici színpadról fantasztikus játékával tökéletesen elvarázsolni a közönséget. Előad több szereplős jeleneteket, férfiak és nők párbeszédét szinte teljesen eszköztelenül, csupán testtartással, hangutánzással és mimikával.

Miskin herceg koldusszegényen érkezik vissza a 19. század Oroszországába a svájci elmegyógyintézetből. Hazájában viszont sokat számít a rang, a legfelsőbb társadalmi osztály köreiben naiv emberként találkozik minden erkölcsi aljassággal és rangkórsággal. Amikor nagyobb összeget örököl, visszarohan a svájci Schneider Intézetbe, és ott már korszerű gyógyszerekkel kezelik.

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij (1821-1881) a 19. századi orosz irodalom géniusza, a lélektani dráma megalkotója volt, de saját korában nem lehetett „próféta a saját hazájában”. Hét testvérével egy elszegényedett vidéki nemesi család sarja. Fiatalon Balzacot fordított, majd sorra születtek mára már világhírű regényei. Mivel támadta az orosz ortodox egyházat és I. Miklós cár korrupt rendszerét, 1849-60 között várfogságra és kényszermunkára ítélték (akárcsak több orosz írót). 1862-ben európai körútra indult. 1866-ban a Bűn és bűnhődés című regényével vált ismertté. Később A Karamazov-testvérek és a többi pszichodráma következett. Dosztojevszkij mondása volt, hogy „mindannyian Gogol köpenyéből bújtunk elő”. 1869-ben, Genfben írta A félkegyelműt Lev Nyilolajevics Miskinről. Minden műve, minden korban aktuális. Ez is.

Takátsy Péter előadását nem szabad kihagyni!

DOBI ILDIKÓ

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4513673396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása