Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A magyar jegybank jelzálogkötvények felvásárlásába kezd – heti devizapiaci jelentés

2018. január 16. - EuroAstra

image21.jpgAz ipari termelési index novemberben 2,1%-kal csökkent, azonban 3,4%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.A kereskedelmi mérleg novemberben 718 millió euró többletet mutatott.A kiskereskedelmi forgalom volumene novemberben 6,4%-kal növekedett. A hét második felére erőre kapott a forint.

 

A héten a forint az euróval szemben veszített értékéből, megállítva így a felértékelődést, amely 2017. december közepe óta kísérte. Szerdán a 310 HUF/EUR árfolyam körüli értékre gyengült, de csütörtök délutánra a veszteségek egy részét ledolgozta, így 309,2 HUF/EUR árfolyamon jegyezték. A forint az amerikai dollárral szemben nem teljesített jól. Szerdán délután majdnem elérte a 260 HUF/USD árfolyam határt, majd csütörtökön megjelent az Európai Központi Bank (EKB) utolsó (decemberi) ülésének jegyzőkönyve, amelyben meglepő hírt közöltek arról, hogy az EKB már az idei év elején módosíthat politikáján. Az EUR/USD árfolyama a jelentés közzététel után gyorsan elérte az 1,205 USD/EUR árfolyam szintet. A forint a dollárral szemben javított a korábbi napok veszteségein, ezért csütörtök délutánra már 256,7 HUF/USD árfolyamon folyt a kereskedés.

A Világbank szerint is növekedni fog a magyar gazdaság

A Világbank növelte a magyar gazdaság idei növekedésének becsült értékét, 2018-ra és 2019-re az előrejelzés 3,8%, illetve 3,1%. 2020 végére azonban a gazdasági növekedés vélhetően 2,9%-ra csökken.

A magyar jegybank jelzálogkötvények felvásárlásába kezd

Az MNB elnöke, Matolcsy György azt nyilatkozta, hogy a fő kamatlábnak rekord alacsonyan, 0,9%-on kell maradnia, és a bankközi kamatoknak továbbra is nullához kell közelíteniük ahhoz, hogy az infláció elérje a 3%-os célt 2019 közepére (összhangban az MNB inflációs előrejelzésével). Matolcsy szerint a jegybank érdeke, hogy a hosszú lejáratú magyar államkötvények hozama tovább csökkenjen, amit az MNB-nek minden rendelkezésre álló eszközzel segítenie kell. „A jegybank idén jelzálogkötvényeket kezd felvásárolni, hogy a bankokat mindenekelőtt fix kamatozású jelzáloghitelek kínálatára ösztönözze.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9013575801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása