Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A festő és a kihalásban lévő rinocérosz

2017. október 07. - EuroAstra

unnamed_6.png2017. október 5-én este Berlin egyik exkluzív szállodája, az ADLON különleges aukciónak adott otthont, melynek szervezői a Berlini Vadvilágmegőrzési Intézet és a Berlini Állatkert. A bálteremben este hattól gyülekezett a vendégsereg. Gyűjtők, művészek, tehetős üzletemberek, galériák megbízottjai érkeztek a világ minden tájáról azért, hogy egy festményre licitáljanak. A kép voltaképp egy portré: egy orrszarvú látható rajta. Fajának egyik utolsó képviselője, egy kipusztulás szélén álló faj egyik reménysége. A festője pedig Molnár Antal, aki a képből származó 11.000 eurós teljes bevételt az orrszarvúak megmentésére ajánlotta fel.

Molnár Antal, vagy ahogy a nagyvilág ismeri, Anton Molnar magyar születésű, Franciaországban élő festő. Képei a legkeresettebb és legnagyobbra értékelt kortárs művészeti alkotások közé tartoznak: induló áruk több ezer euró is lehet.

“Sok év munkája van abban, hogy ilyen sokan ismernek. Sikeres ember vagyok, és nagy öröm számomra, hogyha ennek a segítségével most segíthetek egy olyan élőlénynek, ami bajban van. Afrikában nőttem fel, szüleim az UNESCO megbízásából Mali-ban és Zaire-ban dolgoztak. Az orrszarvúak ezért különösen fontosak a számomra.” - árulta el folyékony magyarsággal a művész, aki rendszeresen kiállít Magyarországon, és minden évben többször hazalátogat.

Az este fővédnöke a berlini állatkert igazgatója, akivel együtt több olyan mecénás érkezett, akik a veszélyeztetett fajok megóvása érdekében rendszeresen hajlandóak nagyobb összegeket adományozni. Éppen ezért ezen az estén a szokásosnál is keményebb licitre kellett készülnie annak, aki a képet most már magáénak tudhatja.

Az orrszarvúak megmentésének hazai története 2007-re nyúlik vissza, amikor a Természetfilm.hu filmet forgatott az első Budapesten született mesterséges termékenyítésből származó kisorrszarvúról. A stáb tagja, Molnár Attila Dávid természetfilmes, Molnár Antal unokaöccse, ezért a művész franciaországi otthonából is figyelemmel követte ezeknek a veszélyeztetett állatoknak a sorsát.

„Abban a kivételes helyzetben vagyok, hogy Molnár Antal a nagybátyám. Kisgyerek koromban még Magyarországon élt, jól emlékszem a látogatásaira, a kedvességére. Az egész családunkat áthatotta a képalkotás iránti lelkesedés, nagybátyám most is rengeteget fotóz, festményeiben máig sok a fotorealisztikus vonás. Én nemcsak a kamera, hanem a természet iránt is lelkesedtem, így lettem természetfilmes. 2007 óta foglalkozom az orrszarvúak filmezésével, és amikor felhívtam nagybátyám figyelmét arra, hogy a természetvédők milyen kilátástalan küzdelmet folytatnak értük, nem gondoltam volna, hogy tud segíteni.” – mondta el a rendező. A Fekete Kontinens és állatvilága iránt elkötelezett művész fél évvel ezelőtt kapta a „felkérést” unokaöccsétől, hogy talán egy kép felajánlásával hozzá tudna járulni ennek a kihalásban lévő fajnak a megmentéséhez. Azonnal igent mondott. Majd Molnár Attila Dávid hozzátette: „Molnár Antal az egyik legjobban foglalkoztatott festő, nagyon sokszor dolgozik galériák megrendelésére. Ennek ellenére két másik munka közt talált egy kis időt, és 2017 tavaszán elkészült a rinocérosz portré.”


Thomas Hildebrandt adta képek között volt egy, ami megihlette a festőt. Az orrszarvú tekintetében meglátta a történetét. Benne volt minden. A portrén egyébiránt Nabiré látható, az Európában élt utolsó északi fehér rinocérosz. Nabiré, az első fogságban született ’tehén’ 1983. november 15-én Csehországban látta meg a napvilágot. Sajnos egészségi állapota miatt utódokat nem hagyott maga után. Azonban úgy tűnik, ép petefészke elpusztulását követően a tudományos kutatások, speciális eszközök és technológiák segítségével még szolgálhatják a faj fennmaradását.

 

Az aukció a Természetfilm.hu Facebook oldalán visszanézhető.

 

Molnár Attila Dávid, természetfilmes, rendező

Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely
HONLAP, FACEBOOK, CÍM, +36306557722

 

AZ AUKCIÓ HIVATALOS SAJTÓANYAGA: LINK

Az esemény weboldala: LINK

 

KÉPEK MOLNÁR ANTALRÓL

A MŰVÉSZRŐL SZÓLÓ CIKK A WIKIPÉDIÁN

MOLNÁR ANTAL LEGFONTOSABB KIÁLLÍTÁSAI:

2017    Exhibition Yang Gallery Beijing "Year of the Rooster" 2017 feb.-march.

2016    Exposition Gallery House of Art's West Palm Beach,Jupiter Florida 2016 December

2015    EXPOSITION SAN MARINO Palazzo S.U.M.S. 19.septembre - 22.novembre

2015    Exposition Pékin 2015 juni 14

2015    Chinese Exhibition Tour 6 -29 of June 2015 Chongqing-Pékin-Shanghai

2013    Exposition Adler Gallery Gstaad Suisse 2013 dec.29 - 2014 jan.30.

2013    Budapest Gefrodinspex Galeria

2012    Paris

2012    New York

2011    Budapest

2010    Copenhague

2009    Singapore

2009    Monaco

2008    London Opera Gallery

2007    Tokyo Galleria Prova

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1312932001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása