Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Többet ésszel, mint erővel! – Szabaduljunk a szobából!

2017. szeptember 23. - EuroAstra

1index.jpgSzabadulószoba. Már a szó is azt jelentette számomra, hogy valahová bezárnak, és szabadulnom kell. A barátaim azt mondták, hogy ez egy logikai, fejtörős játék, semmi erőszak. Nem hittem nekik, nem is rohantam bejelentkezni egyik helyre sem. Aztán az egyik partneriroda meghívott egy csapatépítőre. Meglepetést ígértek, és mire felfoghattam volna mi vár rám, már ott is voltam a Sweet Escape szabadulószobák előtt.

Két csapatra oszlottunk, és választhattunk melyik szobába óhajtjuk bezáratni magunkat. Választottunk, aztán „vitt” a csapat, elkezdtünk ötletelni, a legképtelenebb dolgokat találtuk ki, és lassan ráéreztem az ízére, hogy is van ez. Nem pajszerrel kell kijutni, hanem ésszel.Itt nem voltak rémijesztő hangok, nem volt sötétség, nem voltak váratlan és kellemetlen meglepetések, nem kerültünk életveszélybe, és persze kijutottunk.

A szabaduló szoba vezetője meg is kérdezte, na, ki akar még egy kört menni? És ha a program engedte volna, már indultam is volna neki egy másik küldetésnek. Egyes családbarát szabadulószobákban gyerekek is játszhatnak, akár szüleikkel együtt. Itt épp négy pálya volt, különböző tematikákkal. Megtalálhatják a végtelen csoki titkos receptjét, megszökhetnek a gonosz boszorkány fogságából, királykisasszonyt lehet kiszabadítani, de ha éppen ahhoz van kedvük, a vadnyugat leghírhedtebb banditáit is lefülelhetik a westernes szabadulószobában. Természetesen tucatnyi variáció létezik Magyarországon, lehet nyomozni gyilkossági ügyben, bankot rabolni, vagy épp a világot lehet megmenteni.

 

- A szabadulószobákról az a hír járja, hogy nehéz kijutni, van ahol a kijutási arány: 20-25 százalék. Nem veszi-e kedvüket, hogy ennyire „nehéz” ez a játék? - kérdezem a tulajdonos, Pattantyús Ádámot, aki családja, főleg programozó matematikus édesapja segítségével építette a szobákat.

- A magyarok kifejezetten keresik a kihívást, jók vagyunk logikában, és a szobák valóban megdolgoztatják az agytekervényeket. A csapatok 30-40 százalékának viszont csupán pár perc híja, hogy a végső küldetést is teljesítsék, és ha nem is sikerül kijutni, addig is annyi valódi sikerélmény éri a játékosokat, hogy végül mindenki boldogan távozik.

 

Mi is ez? És miért akarja magát egy csapat bezáratni??

 

Hét évvel ezelőtt elsőként a magyar piacon jelentek meg a furfangos szobák, és mi sem bizonyítja jobban, a játék hódítását, és Magyarország elsőségét, mint hogy idén már világbajnokságot is szerveztek a szabadulós játék kedvelőinek, természetesen Budapesten. A játékot pszichológusok kifejezetten ajánlják tinédzser korú gyerekeknek (létezik szabadulószobás napközis tábor is), és mára már cégek is alkalmazzák a szabadulós játékot állásra jelentkezők tesztelésére, miszerint a csapatépítő játék közben könnyedén fellelhetőek az egyes játékosok jellemvonásai – mondta Pattantyús Ádám

 

- Hány ilyen szoba lehet most hazánkban?

 

- Több mint 100 ilyen szoba működik Magyarországon, zömében Budapesten, de vidéken is számos vállalkozás él és virul. Lassan már nincs olyan nemzetközi nagyváros, ahol ne lehetne a nagyvilágban kicsit játékosan nyomozni. Idén, aki még nem próbálta, vagy aki már ismeri, és szívesen kipróbálna egy új szabadulószobát, remek alkalmat nyújt 2017. október 27-én immáron a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Szabadulószobák Éjszakája!

A játék alapkoncepciója az évek alatt nem változott, egy zárt szobarendszerből kell kiszabadulni 60 perc alatt lakatok, számzárak nyitásával és a kerettörténet rejtélyeinek, és a szobákban található logikai feladatok megoldásával. A játékok egyediségét a szoba köré felépített kerettörténet adja. Az, hogy melyik korba, helyszínre, milyen rejtélyes ügyhöz repíti vissza a játékosokat a szoba üzemeltetője. Az újabb szabadulószobák már fantasztikus látványelemekkel (például lézer) igyekeznek még élvezetesebbé tenni az amúgyis tartalmas kikapcsolódási formát.

Mint Ádám elmondta, míg a Szabadulószobák első generációja romkocsmás, félelmet keltő hangulatban fogant és néhol kifejezetten ráfeküdtek a horrorra, addig mára megjelent a kijutós játékok új generációja, barátságosabb témákkal, komfortosabb, nem félhomályos szobákkal.

Egy részüket lakásokban alakították ki, de létezik már luxus, vagy épp high-tech szabadulószoba is, és már van olyan hely ahol csapatok is versenghetnek egymás ellen! Egy közös bennük, a szabadulás felé mutató út izgalmas feladatok megoldásán keresztül vezet a célba, minden helyszínen egy megoldható, és logikus feladatrendszert alkotva. Aki szereti játszani, szereti a rejtélyeket, a krimiket, és a logikai feladatokat, az élőben, barátai, vagy kollégái társaságában teheti magát próbára hasonló szituációkban. A játékban nincs szükség lexikális tudásra, pusztán a józan paraszti eszünkre kell támaszkodnunk, jó megfigyelőkészségre és csapatmunkára.

Vannak helyek, ahol már 9-10 éves kortól (természetesen kötelezően nagykorú kísérővel) bátran játszható szülinapi zsúrprogramként, felső korhatár pedig szinte nincs is. Azok a helyek, ahol pedig egyszerre több szobát is építettek, remek lehetőséget kínálnak akár 30 fős osztálykirándulások, vagy akár 60 fős céges csapatépítések számára.

 

- A külföldiek nemcsak a romkocsmákat, de a szabadulószobákat is nagyon keresik…

 - Számos szabadulószoba külföldi, vagy akár vegyes nemzetiségű csapatok számára is alkalmas. Nemegyszer a nyelvgyakorlás miatt érkeznek vegyes csapatok különböző iskolákból. A játék során a kommunikáció nagyon fontos, jól összekovácsolja a szereplőket.

 

Meggyőztek. Választok egy másik szobát is, talán a Hófehérkéjét. Vagy olyan még nincs? Szerintem lesz.

Bódi Ágnes

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6412884796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása