Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Három hónapja először vették a dollárt az alapok

2017. augusztus 22. - EuroAstra

usd_banknotes.jpgA legutóbbi, az augusztus 9-től 15-ig terjedő időszakot átfogó COT-riport szerint a kereskedők spekulatív célzatú dollár short pozíciói 15%-kal csökkentek a nyolc IMM (International Monetary Market) valutával szemben, ami 13 hét óta az első vételi hete a dollárnak. Ebben fő szerepet játszott az euró és a kanadai dollár pozíciók profitrealizálása.

 

A japán jen kapcsán a short pozíciók zárása volt megfigyelhető, de ezzel együtt is a jen maradt a leginkább shortolt deviza a dollárral szemben. Az elmúlt egy hónapban 40%-kal csökkent a jen short pozíciók nagysága ebben a viszonylatban.

 

Az alapok jelentősen csökkentették short pozícióikat az amerikai részvényindexekben, azt követően, hogy korábban az Észak-Koreával kapcsolatos fejlemények miatti először eladások, majd az árak helyreállítása volt megfigyelhető. Augusztus 17-én viszont újabb eladások jöttek az indexekben, ami felkészületlenül érinthette ezeket az alapokat.

 

Az alapok tovább növelték kitettségüket mind a nemesfémekben, mind pedig az ipari fémekben az augusztus 15-ig tartó egyhetes időszakban. A mezőgazdasági termékeket széles körben adták, és jóllehet a WTI nyersolaj is az eladási tartományban volt, de az energiaszektor összességében – a földgáz jó teljesítménye miatt – emelkedett.

 

Az arany nettó long pozíciók nagysága tavaly október óta a legnagyobb értékre ugrott az augusztus 15-ig tartó egyhetes időszakban. Észak-Korea, az egyesült államokbeli politikai súrlódások, a galambjellegű Fed-megnyilatkozások és az Európai Központi Bank együttesen vezettek oda, hogy az arany újra nekifusson az 1300 dollár/uncia ellenállási szint áttörésének.

 

A shanghai határidős tőzsdén újra emelkedtek az ipari fémek, és ez a magas minőségű réz további vásárlását eredményezte, bár a réz továbbra sem törte át a 3 dollár/font szintet. A spekulatív long pozíciók nagysága mindenesetre új rekordot ért el.

 

A WTI nyersolaj long pozícióinak csökkenése második hete tart, megfelelve a gyengébb áraknak. De hangsúlyozni kell, hogy ez a csökkenés igen kis mértékű, és a WTI támaszt kaphat a Brent olajtól, ahol a spekulatív long pozíciók növekednek, és a fundamentális tényezők is kedvezők.

 Ole Hansen, Saxo Bank

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9312769786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása