Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Mikulás

2019. december 07. - EuroAstra

1-mikulas.pngEgy legenda szerint Miklós püspök megtudta, hogy az egyik szomszédja a nagy szegénysége miatt szegényházba akarja adni három lányát. Ezért segíteni akart rajtuk és egy éjjel a család nyitott ablakán keresztül bedobott egy erszény pénzt, gyümölcsöt, édességet. Ez az egyik alapja annak a keresztény hagyománynak, amikor a szülők az ablakba tetetik gyermekeikkel a kitisztított kis csizmáikat, hogy reggelre ott találják meg azt, amit éjjel a Mikulás ajándékként abban elhelyez. Számos más legenda is létezik és országonként különböznek a Mikulás ünnepi szokások.

Olaszországban Babbo Natale  hozza az ajándékot a gyerekeknek. Egy hónappal később, január 6-án pedig felesége a jóságos boszorkány, Befana asszony szerez meglepetést a kicsiknek.

Görögországban Agiosz Vaszilisz hozza az ajándékot, de nem december 6-án, hanem december 31-én késő este. Csokoládé helyett füge, datolya, szentjánoskenyér a jutalom, a virgácsot nem ismerik.

Ausztriában Knecht Ruprecht jön a gyerekekhez, akikkel személyesen találkozik, nem kell ablakba tenni a lábbelit. Ha kérik, jódlizik is nekik, néha a háziasszony vacsorával kínálja meg őt.

Horvátországban Jégapó hozza az ajándékot, de csak karácsonykor adja oda. Nemcsak édességet, de komolyabb játékokat is, például Legó-dobozt. A rossz gyerekekhez ördög kíséri a Jégapót, de csak figyelmeztet, hogy legyenek jövőre jók.

Finnországban a nálunk is jól ismert Joulupukki érkezik. Neve összetett szó, joulu karácsonyt jelent, pukki pedig bakkecskét. A gyerekek megdobálják hógolyóval, persze óvatosan, szeretetből.

Hollandiában már december 6-án felállítják a karácsonyfát. Szerintük a Mikulás Spanyolországból érkezik az ajándékokkal. Nem krampusz, hanem Fekete Péter kíséri. Karácsonykor nem szoktak ajándékot venni, inkább nagy családi vacsorákat rendeznek.

Oroszországban nem december 6-án, hanem január 1-jén jön Gyed Moroz apó, hozza az ajándékokat természetesen trojkán. Kiosztásában egy Hóleány segédkezik, akitől a jó gyerekek puszit is kapnak.

Írországban a gyerekek zsákot raknak ki Daidina Nollagnak, hogy abba tegye az ajándékokat. Ilyenkor rétest is hoz. A rénszarvasoknak pedig egí csokor sárgarépát tesz az ajtó elé. Mindez december 25-én történik.

Izlandon 13 manó érkezik, úgy hívják őket, hogy Ajtócsapkodó, Fakanálnyaló, Kukucskáló, Láboskikaparó és hasonlóknak. Az első manó december 12-én érkezik, majd sorbak egészen karácsonyig. A gyerekek pontosan tudják, melyik nap.

Magyarországon.........de hát ezt minden gyerek tudja.

Láng Róbert

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2615340602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása