Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Oknyomozó riport

2019. december 06. - EuroAstra

oknyomozo_riport.jpg Fontos feladat vár rád, szólt a főszerkesztő a kezdő riporternek. Készíts oknyomozó riportot a Magyar Általános Művek Zrt. tevékenységéről. Úgy hallottam, jelentős veszteséget halmoztak fel és napról-napra növelik. Csak óvatosan kérdezgess, a cég 51 százaléka állami tulajdonban van.

A szükséges engedélyek beszerzése után az ifjú újságíró munkához látott. De a portás nem akarta beengedni, senki sem óhajtott szóba állni vele. Végre talált egy felügyelő bizottsági tagot, akinek három hónapja volt a nyugdíjig és évek óta elégedetlenkedett a tiszteletdíja okán.

Először az öntödét keresték fel. Katonás rendben sorakozó automata öntőgépek ontották, öntötték az öntvényeket. Világszínvonal, évi ötmillió eurós export. Tisztaság, egészség, kényelem, ez a jelszavunk. Sajnos az eredménnyel baj van, panaszkodott az üzemvezető, az öntödei homok és a fűtőolaj ára folyamatosan emelkedik, hiába tesszük ki a lelkünket, veszteségesek vagyunk.

Következett a szerszámműhely, a főművezető lelkesen mutatta be a léglökéses robotgépeket. Csúcstechnológiát képviselünk, a világ tizenkét országába szállítjuk a termékeinket, reklamáció már öt éve nem volt. Hatmillió dollár export bevétel évente. Szabadság, egyenlőség, testvériség, ez a jelszavunk. Sajnos a forint gyengülése következtében az import alapanyagok ára rohamosan emelkedik. Hát ezért vagyunk veszteségesek.

Ezt nézzék meg, mosolygott a szerelde főmechanikusa, futószalag, vonalkódok, Bedeaux termelési rendszer. Kivitel a G 20-ak országaiba évi nyolcmillió svájci frank. Kemény munkát követelek mindenkitől, de jelszavunk: hit, remény, szeretet. Sajnos a külső tényezők és a szállítás drágulása miatt veszteségbe csúsztunk. Nem tudom, meddig bírjuk még.

Végül a minőség ellenőrző osztályt látogatták meg. Síri csend fogadta őket, a mérőautomaták zajtalanul tették a dolgukat. A főellenőr dicsekedett. Ezt írja meg újságírókám, olyan pontosak a mérőóráink, hogy múltkor két influenza vírus rátelepedett az egyik fogaskerékre, mire az ellenőrző képernyőn azonnal megjelent az „Error” felirat. Persze megfelelő antibiotikus befecskendezés után rendbe jött minden. Isten, haza, család, ez a mottónk. Sajnos nem vagyunk nyereségesek. Mivel mindenki minimálbéres, a bérköltség folyton emelkedik, nem tudjuk kigazdálkodni, elviszi a nyereséget.

Búcsúzáskor a riporter a kísérőjéhez fordult. Ha ilyen veszteséges a vállalat, miért nem kér a vezérigazgató csődvédelmet? Hát tudja, hogy van ez, ráncolta homlokát az FB-tag, Csődvédelemnél meg lenne kötve a keze. Így viszont van egy szép alapfizetése, hozzá prémium, osztalék, költségtérítés, VW-Golf, rendkívüli jutalom. Meg aztán kapott a gyár mellett egy ezer négyszögöles telket jelképes árért, felhúzatott rá háromszintes családi házat, garázzsal, úszómedencével, szaunával, mini golfpályával. Aztán meg reménykedik is, hogy majd csak segít majd állam, elvégre ő a többségi tulajdonos, ami kötelezettségekkel is jár.

  Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3115340034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása