Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Az Auguszt-cukrászda

2019. november 27. - EuroAstra

auguszt_cukraszda.jpgLakásunktól egy pernyire, a szép nevű Fény-utcában található az Auguszt-cukrászda. A híres patinás üzlet a jövő évben ünnepelheti megalakulásának 150-éves évfordulóját. Története 1870-ben kezdődött, amikor Auguszt Elek „czukrászati-engedélyt” kért és kapott Budán, majd megnyitotta kis boltját. Olyan népszerű lett, hogy hamarosan még két üzletet nyitott Budapesten. Az 1896-os millenniumi ünnepségeken aranyérmet kapott egy cukorból készült szoborkompozícióért.

Fia, aki Lisszabonban és Londonban tanulta a szakmát, 1905-ben vette át az üzlet irányítását. 1910-ben bérbe vette a Budai Polgári Kaszinót, 1916-ban új üzletet nyitott a Krisztina körúton. Feleségével együtt vezették a fényűzően berendezett cukrászdákat, ezeket budai Gerbeaud-ként emlegették. 1922-ben megvásárolták a későbbi Auguszt Pavilont a Hidegkúti úton.

A világháborúban lebombázták az üzleteket, de 1947-ben egy cukrászda újra megnyílt. Ekkor már az alapító unokája vette át az üzletet, amelyet három évvel később államosítottak és a családot kitelepítették Budapestről. Ha egy történész, politológus, vagy társadalomkutató megfejti, mivel szolgált rá, vagy kinek ártott egy becsületesen dogozó család az ítélet, indoklás és fellebbezési lehetőség nélküli száműzetésre, hívjon fele telefonon, jutalomban részesítem.

Az első Nagy Imre-kormány hivatalba lépésekor 1953-ban az internáltak és kitelepítettek amnesztiát kaptak, többségük visszaköltözhetett otthonába. Az 1956-os forradalom után ismét üzletet nyithatott Auguszt Elemér, akit személyesen ismertem. Rendkívül népszerű volt nemcsak a kiváló minőségű torták, sütemények miatt. A háziasszonyok  megvásárolhatták a készítményekhez használt fűszereket, alapanyagokat. Ha egy receptet kért valaki Elemér bácsitól, megkapta. Igaz hozzátette, odaadom, de a kezemet nem adhatom oda.

Auguszt Elemérnek négy gyermeke volt. Franciska ügyvédként intézte a cég ügyeit, Flóra a Kossuth Lajos utcai üzletet vezette. Auguszta pedig a Pavilont irányította. Fia, Auguszt József a Fény utcai üzlet és kávézó vezetője. Népszerűsége ugyanolyan töretlen, mint édesapjáé.

Természetesen olyan különleges tortákat is készítenek, amely csak az Auguszt üzleteiben kaphatók. Például a KO-torta, a Chilis Mangó, a Jupiter, a Murano. És az  E-80, amelyet Auguszt Elemér 80. születésnapjára állítottak össze.  Receptje titkos, különlegesen finom.

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5115325924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása