Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Az első lexikonok

2019. november 20. - EuroAstra

szobor_5.jpgVarro szobra az itáliai Rietiben

   A világ első lexikonját Marcus Terentius Varro, ahogy tudós társai mondták róla „a legműveltebb római” készítette Kr. e. 30-ban. Kilenckötetes művének a  Disciplinaet (Tanulnivalók) címet adta. Cicero így írt róla: „Mert minket, akik saját városunkban idegenként tévelygünk mint vendégek, a te könyveid hazahoztak, hogy végre felismerjük, kik és hol vagyunk. Te tártad föl hazánk életkorát, az idők korszakait, a szent rítusok és papok rendjét, a polgári és a hadi tudományt, minden isteni és emberi dolgok neveit.” Varro tudományos tekintélye az idők folyamán töretlen maradt.

A középkori gondolkodók úgy vélték, hogy lehetséges a tudományok teljes anyagának megismerése egy emberi elme számára. Ezért ők abban a szellemben írták lexikonjaikat (enciklopédia), hogy tankönyv, útmutató legyen, benne minden, amit a világról tudható.

Sevillai Szent Izidor lexikonja 20 kötetben foglalta össze kora tudományát a VI. században. Ő kora egyik legműveltebb egyházi vezetője volt, hitte és vallotta, hogy mindenkinek biztosítani kell a tanulás lehetőségét, hogy a műveltség mindenkinek jár- Több nyelven beszélt, tanult tudós volt és nevelő. Szelleme a mai modern korban is elkísér. Egyébként ő az Internet védőszentje. Vincent de Beauvais a XIII. században készített lexikont, amely hét részből állt. Grammatika, retorika, logika, aritmetika, geometria, zene és asztronómia.

A könyvnyomtatás feltalálása (1450)  hatalmas lendületet adott a lexikonok szerkesztőinek, lehetővé vált világszerte megismerni a műveket, mert néhány ezres példányban készültek. Módszerük a megfigyelés, a tapasztalás volt, beépítve az elődök tudományos kutatásait. Ekkor még erős volt az egyházak befolyása, így a lexikonok nagy része a hit szolgálatával, a teológiai tudományokkal foglalkozott.

Az első magyar lexikont Apáczai Csere János szerkesztette. Neve: Magyar encyclopaedia, azaz minden igaz és hasznos bölcsességnek szép rendbe foglalása és magyar nyelven világra bocsátása. Két évig dolgozott rajta, 1655-ben fejezte be.

A lexikonok ma is életünk nélkülözhetetlen kísérői. A világ legnagyobb lexikonja a 300 nyelven, 5,9 millió szócikkel rendelkező Wikipédia, az Olvasónak nem kell bemutatnom.  

  Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5915313992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása