Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Az ördög ügyvédje (1587-1983)

2019. november 12. - EuroAstra

az_ordog.jpgA kereszténység három nagy ága közül a katolikus és az ortodox egyház sajátossága a boldogok és a szentek tisztelete. (A protestánsok teológiai okokból elvetik a szentek kultuszát.) A katolikus egyházban a XVI. század végén öltött végleges formát a szentté avatási processzus, amelyben a világi perekhez hasonló kontardiktórius, azaz érveket és ellenérveket felsorakoztató eljárásrend érvényesül. Az eljárás hasonlított egy bírósági tárgylásra, ahol ügyész és védő fejti ki álláspontját az üggyel kapcsolatban.

Az ördög ügyvédje (advocatus diaboli) olyan ember, aki egy vita vagy beszélgetés előrehaladásához vagy egy gondolat kifejtéséhez a normának ellentmondó véleményt képvisel. Általában egy érv teszteléséhez használják, hibái kiküszöbölésére. Eredete a középkorból származik, amikor az ördög ügyvédjének nevezett illető a kanonizálás (a szentek sorába való felvétel) ellen szólt, így fedve fel az esetleges szentté avatás ellen szóló érveket.

A középkorban a katolikus egyház alkalmazásában állt a „Hit Promótere” (támogatója),  ismertebb nevén az ördög ügyvédje. Feladata, hogy akadályozza a személy szentté avatását, szkeptikus módon álljon egy személy csodatételeihez, érveljen a szentjelölt ellen, kutasson fel az illető életéből bűnös momentumokat, és bebizonyítania, hogy a hozzá fűzött csodák valójában csalások voltak továbbá hézagokat keressen a mellette szóló bizonyítékokban. Az ördög ügyvédjével szemben szólal fel az Isten ügyvédje (advocatus Dei), aki a személy pozitívumait sorolja fel, a szentté avatás mellett érvelt és védte a jelöltet.

Az eljárást V. Sixtus pápa vezette be 1587-ben. Az első írásos dokumentum, melyben ez a hivatalnok előfordul Lorenzo Giustiniani kanonizálásáról szól. Az advocatus diaboli több száz évig jogi pozíció volt a katolikus egyházban.

Az ördög ügyvédje megjelent egyik kedvenc könyvem Dan Brown bestsellerében, az Angyalok és démonokban is, mint egyházi tisztviselő, aki a pápaválasztás előtt próbál a jelöltekről terhelő információkat felkutatni, hogy kiderüljön, ki nem alkalmas a posztra. Sajnos az író tévedett, a valóságban az ördög ügyvédje csak szentté avatáskor kapott szót, pápaválasztáskor szóba sem jöhetett. De ez nem von le semmit Dan Brown kitűnő írói kvalitásából és izgalmas könyvei sikeréből.

A pozíciót 1983-ban II. János Pál pápa szüntette meg, valószínüleg az eljárás egyszerűsítése céljából.. Az ördög ügyvéje élt 396 évet. Béke poraira!

 

Láng Róber

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3315301734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása