Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Pompidou Center

2019. november 09. - EuroAstra

pompidou.jpg2019. június 28.-október 20. között a Szépművészeti Múzeum a Magyar Nemzeti Galériával közösen nagyszabású kiállítást rendezett „A szürrealista mozgalom Dali-tól Margritte-ig” címmel. A párizsi Pompidou Centerrel együttműködésben szervezett tárlat elsősorban az intézmény rendkívül gazdag gyűjteményéből válogatott anyagra épült. A szürrealizmus az egyik legnépszerűbb modern képzőművészeti korszak, egyes alkotói valóságos popsztárnak számítanak. Kiváltképp Salvador Dalí, akinek a nevére bárhol a világon özönlenek az emberek a múzeumokba, veszik az albumokat, valamint a reprodukciókat és aukciókon dollármillókért az eredeti műveket.

Sajnos Magyarországon se tőle, se a többi szürrealista művésztől (Picasso, Max Ernst, Juan Miró, René Margritte, Marc Chagall, Paul Klee)  nem lelhető fel számottevő alkotás  Ezért is fontos volt, hogy a korszakot bemutató egyik legismertebb kollekció, a Pompidou Center beállt a budapesti kiállítás mögé, és gyakorlatilag átmenetileg ide költöztette gyűjteménye egy részét.

A Pompidou Center kulturális központ, Franciaország korábbi köztársasági elnökéről nevezték el.  Maga az épület igazi látványosság, posztmodern, high-tech stílusa vonzza a tekinteteket. 1977-ben nyitották meg a nagyközönségnek és enyhén szólva megosztotta a franciákat, elsősorban a párizsiakat. Jókai Mór mondta egyszer, hogy könyveknél a kötés nem érdekli, csak a tartalom. Fogjuk fel az épületet így és  ne háborodunk fel külsején.

Mert a furcsa építmény tartalma igen gazdag. Megnyitása óta több mint 170 millióan látogatták már meg. A képzőművészeti remekek, a Nemzeti Modern Művészeti Múzeum mellett itt található a párizsi közkönyvtár (ingyenes), továbbá az akusztikus és zenei kutatóintézet is. Állandó és időszakos kiállításokat tekinthetünk meg a XX. és XXI. század legismertebb művészeinek alkotásaiból. Egyúttal a párizsi és az európai kulturális élet egyik csomópontja, multikulturális találkozóhely, ezáltal ideális tér arra, hogy helyi és külföldi fiatalok bemutathassák az alkotásaikat.

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5315297468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása