Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Kárpát-haza Galéria: Biró Gábor erdélyi festőművész, restaurátor kiállítása

2019. november 09. - EuroAstra

meghivo_bg.jpgMindig festõ szerettem volna lenni, és ebben az a szép, hogy még mindig az szeretnék lenni.

 

image6_35.jpgBiró Gábor (Székelyudvarhely, 1955 - )  festészete tiszta festészet, a gyökerekig hatolva igyekszik megfogni és ábrázolni a színt. Képein elemi színeket használ, fény és árnyék, meleg és hideg, világos és sötét váltakozásával hozza létre azt az eleven ábrázolásmódot, mely segít kifejeznie fantáziájának élénk és zabolátlan szárnyalását. Munkáiban az egységre és az egyensúlyra törekszik.

Biró Gábor 1980 - ban végzett a kolozsvári Ioan Andreescu Képzőművészeti Intézet festészet szakán. 1980 - 85 között rajztanár Uzonban, 1985 - 90 között a székelyudvarhelyi Művelődési Ház festő szakkörének vezetője, 1990 - 91-ben a Székelység c. folyóirat grafikai szerkesztője, 1999-től a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum munkatársa.

Festészetét eklektikus avantgárdként lehet jellemezni. Pályája kezdetén hatással volt rá a MAMŰ (Marosvásárhelyi Műhely társaság) sajátos modernizmusa.

Képei expresszív, természet közeli munkák, szürreális kompozíciók. Derűs színvilágával, absztrakt formáival síkok és terek között teremt kapcsolatot, átjárást. Képein a formák, színek, vonalak, foltok a leolvashatóság és a meghatározatlan határmezsgyéjén lebegnek. Emblémái, jelképei a múltat, az időtlenséget idézik. 

Festményei sűrítményei a szavakkal körbejárható, definiálható eseménynek, egy pillanatot rögzítenek. 

Kiállításai voltak Erdélyben, Budapesten, Magyarország több nagyvárosában.  Nemzetközi alkotótáborok meghívott művésze.

Bíró Gábor 2011 - ben – alkotói munkája elismeréseként – a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

 

 

Forrás Galéria

1067 Budapest, Teréz krt. 9.

Nyitva tartás: H-Cs: 12:00 – 18:00

                      P: 09:30 – 13:30

                      Sz-V: Zárva

A kiállítás a Kárpát-haza Galéria rendezvénye. Megtekinthető: 2019.november 7 - 2019. november 20. között.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9515291838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása