Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Stadion Maximus

2019. november 07. - EuroAstra

stadion.jpgRészlet a Stadionból. A perspektíva ne tévesszen meg senkit, teljes futballpályát láthatunk,

   A világ legnagyobb sportarénája a Május 1. Stadion. Befogadó képessége 150.000 fő. Jócskán meghaladja az USA legnagyobb stadionjainak 95-100 ezres kapacitását. A behemót építmény Észak-Korea fővárosában Szöulban található. Rungradonak is hívják, mert a fővárost átszelő Tedong folyó egyik szigetére, a  Rungradora építették. Amely pontosa kétszer akkora, mint a mi Margitszigetünk. A szigeten egy 150-emeletes szálloda is épült, elvégre a sportolóknak és a nézőknek lakniuk is kell valahol.

A Május 1. Stadiont 1989. május 2-jén avatták fel a Világifjúsági Találkozón. A következő évben a stadion bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is. A stadion Kim Ir Szen válasza volt a Dél-Korea szöuli Olimpiai Stadionjára, amely az 1988-as nyári olimpiára készült

A nyolcszintes építmény 62 méter magas, 80 kapu és 10 felvonó található benne. A magnólia szirmaihoz hasonlító, egymáshoz kapcsolódó 16 boltíves tetőrész a teljes nézőteret befedi. A tetőszerkezet területe 94 ezer négyzetméter. A munkálatok során 11 ezer tonna acélt használtak fel. A füves borítású labdarúgópályát egy 400 méteres gumi atlétikapálya övezi, és a létesítményen belül több, a sportolóknak fenntartott edzőterem, úszómedence, étkezde is van. A stadion közelében 20 szabadtéri sportlétesítmény, a többi között labdarúgó-edzőpályák, teniszpályák, görkorcsolya-pályák találhatók.

2013-ban Kim Dzsongun elrendelte a stadion felújítását, melyet a Koreai Néphadsereg Tízezer katonájával végeztettek el. A felújítás egy évig tartott. Jelenleg az észak-koreai labdarúgó válogatottak mérkőzéseit rendezik benne, több politikai és kulturális esemény is itt zajlik. Ezek egyike az Arirang Fesztivál, melyen tömegtornával és élőképekkel szórakoztatják a közönséget, Kim Ir Szent és az észak-koreai népet éltetve. A külföldről érkezett nézők ugyancsak elcsodálkozhattak a megnyitó ünnepségen, amelyen 110 ezer fellépő vett részt. A külföldi közjogi méltóságokat itt fogadja Kim Dzsongil.

 Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7815292992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása