Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Árvíz Budapesten

2019. november 06. - EuroAstra

arviz.jpg Milyen feledékeny az ember! Néha visszalapozok a naplómba, most például meglepetéssel fedeztem fel a 2013. nyarán megdöntött árvízi rekordot Budapesten. Június 9-én kora délután 891 centiméterrel megdőlt az eddig mért legmagasabb Duna-vízállás rekordja. A XIX.  századi folyamszabályozások miatt nehéz lenne megmondani, hogy egyetlen árhullámban a mostaninál több víz valaha is levonult volna a Dunán, de a szakértők szerint igen! Az viszont biztos, hogy a 2013-as év nemcsak hazánkban, de egész Közép-Európában a történelem legsúlyosabb árvizei közé tartozik. Ugye teljesen megfeledjeztünk róla? 

Összefügg ez a globális felmelegedéssel? .A klímakutatás legfrissebb eredményei ellentmondásosak. A tokiói és a bristoli egyetem munkatársai most először használták fel tizenegy klíma-előrejelző modell eredményeit annak szimulálására, hogy a legfontosabb folyók hányszor öntenek ki a jövőben. Az eredmény még kétséges. De az valószínű, hogy a Duna vízjárása kiszámíthatatlanabbá válik, mert aszály idején kevesebb vizet szállít majd, és  hirtelen nő meg a vízhozam egy-egy esősebb periódusban. A 2013-as is tipikus kora nyári zöld árvíz volt, amelyet az okozott, hogy rengeteg eső esett rövid idő, tizennégy nap alatt Közép-Európában egy hideg légörvény miatt.

Lapozzunk bele a szakirodalomba. A Duna bajor és osztrák vízgyűjtőin 2013. május 30. és június 3. között nagymennyiségű csapadék hullott, melynek következtében a Duna felső szakaszán régóta nem tapasztalt áradás indult el. A levonuló árhullám a magyarországi szakasz legnagyobb részén rekord vízállásokat eredményezett, a legnagyobbat Budapesten  június 9-én 20 órától 10-én hajnali 3-ig. Ez a vízmagasság 31 cm-el volt nagyobb, mint az eddigi legnagyobb vízállás.

Az események rendkívüli intézkedéseket követetek.Például biztonsági okokból a Lánchidat lezárták. A Magyar Tudományos Akadémát homokzsákokkal védték. A 2-es vilamos erősen lerövidített útvonalon járt. Kimenekítették a margitszigeti kisállatkert lakóit, másfélszáz állatot, dámszarvasokat, pónilovakat, ragadozó madarakat, gólyákat és sok más állatot az Állatkertbe szállítottak át. 

Hat év nem nagy idő. Vajon a budapestiek közül hányan emlékeznek még a legnagyobb árvízre?

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7615290558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása