Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám pályázat kampány évértékelő

2019. november 01. - EuroAstra

evgyo.jpgA Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara - a Roche Magyarország Kft. támogatásával - célkitűzéseiknek megfelelően immár kilencedik alkalommal pályázati felhívást tettek közzé az „Év Gyógyszerésze” és a „Kedvenc Patikám” cím elnyerésére.

 

A pályázatok célja:

Az „Év Gyógyszerésze” díjat és kitüntető címet elnyert gyógyszerésznek országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot adni munkájához, elismerve annak követésre méltó minőségét. A kiírók olyan gyógyszerészt kívántak elismerésben részesíteni, aki példát mutat kiemelkedő szakmai teljesítményével, hatékony megoldások alkalmazásával és betegközpontú szemléletével a gyógyszerészi gondozásban, a gyógyszerellátásban és a gyógyszerfejlesztésben egyaránt. A „Kedvenc Patikám” pályázat keretében pedig a betegek véleményt tudtak formálni a patika munkájáról szavazatukkal, mellyel nem kizárólag egy gyógyszerészt, hanem az egész patikában dolgozók munkáját ismerik el.

 

Az immár 9. alkalommal megrendezett Év Gyógyszerésze és Kedvenc patikám pályázatok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, - mondta Torjai Gábor a Nero Solution Ügyvezetője - és egyre több patika csatlakozik a pályázathoz. Az Év Gyógyszerésze pályamunkák színvonala, ha lehet az mondani tovább emelkedett, ezzel is megnehezítve a zsűri dolgát a döntésben, ezt mi sem jelzi jobban, minthogy az idén nem 3 hanem 6 főt részesített elismerésben a bizottság.

 

A bíráló bizottság összetételében történt némi változás az elmúlt időszakban, Dr. Mike László volt tiszti főgyógyszerész helyett Halmos Gábor professzor került a bizottságba – tájékoztatott Dr. Mikola Bálint Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke. Fontos tudni róla, hogy a Debreceni egyetem professzora, ahol a bio-farmaciai tanszéket alapította meg, előtte több mint egy évtizedig Amerikában egy Nobel díjas professzor munkatársa volt.

A pályázatok elbírálása szokás szerint anonim módon történt, a díjazottak nevét borítékban kapta meg a zsűri a XXIX. Gyógyszerész Kongresszuson, Tihanyban, az október 18-ai eredményhirdetésen. Örömét fejezte ki, hogy az ország egyre több részéről érkeznek be pályázatok, szavazatok. A pályázat sikerességét mutatja, hogy egyre több gyógyszerész kerül látótérbe, hiszen nem titkolt céljuk volt, hogy a háziorvos hiányt a gyógyszerészek térnyerésével szerették volna kipótolni.

A pályázat létjogosultsága rendkívül fontos, mivel nem csak háziorvos hiány van, hanem hiány mutatkozik a közvetlen gyógyszer ellátásban is, hiszen a pályakezdő gyógyszerészek nagyon kevesen mennek a gyógyszertárba dolgozni. Ennek az oka, hogy szűkek a források, sok az adminisztráció, és nehéz megfelelő szakmai szintet teljesíteni a betegellátásban, mert nincs elég idő egy-egy betegre. Emiatt sokan vagy külföldre mennek, vagy gyógyszergyártásban, laboratóriumokban kezdenek dolgozni.

XXIX. Gyógyszerész Kongresszuson volt egy projektjük, hogy egyetemi hallgatókat hívtak meg Debrecenből, Szegedről, és őket faggatták ki, hogy hol szeretnének majd dolgozni, mik az elképzeléseik. Csoportba rendezték őket a hasonló elképzeléseik alapján, és összehozták őket a pályázatban már részt vett gyógyszerészekkel. A pályázókban lévő elkötelezettség és hivatásfejlesztési vágytól remélik, hogy ez a pályakezdőkre is hatással lehet.

 

Torjai Gábor arról mesélt, hogy sokan érdeklődnek, hogy mi történik a pályamunkákkal a későbbiekben, mi az utóélete. Létrehozták immár 4. éve az Év Gyógyszerésze szemináriumot, ahol a gyógyszerészek egymástól egy kis csoportos workshop jellegű napon tudnak tanulni, ahol ezeknek a pályamunkáknak az utóélete zajlik. Ezeken a workshopokon nem csak a már pályázatot leadott gyógyszerészek tudnak részt venni, hanem azok, akik későbbiekben szeretnének majd pályázatot készíteni, vagy akik a mások által készített pályamunkákra és azok mindennapokba való átültetésére kíváncsiak.

 

Az idei év díjazottai:

Kedvenc Patikám pályázat idei helyezettjei:

1. Szent Katalin Gyógyszertár, Budapest

2. Sas Patika, Debrecen

3. Viktória – Med., Budapest

Ez egy különleges év, mert idén 2 budapesti patika is a helyezettek között volt, ugyanis eddig többnyire a vidéki gyógyszertárak voltak szavazattöbbségben. Nagyon örülnek, hogy

ezek szerint Budapesten is kezdenek a szolgáltatások kicsit személyesebbek lenni, hiszen eddig az emberek nem kötődtek annyira egy patikához mint vidéken ez jellemző.

 

Év gyógyszerésze idei helyezettek:

1. helyezett

Dr. Juhász Klaudia, Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Gyógyszertára

2. helyezett

A. - Ekésné Dr. Kretovics Júlia, Halmy telepi Patika

B. - Dr. Csaba Miklós, Benu Gyógyszertár Kőszeg Küttel

3. helyezett

Dr. Gyermán Anna, Szent György Gyógyszertár

különdíjak:

Patakiné Dr. Karancsi Anna, Elixír Gyógyszertár

Dr. Dér Péter, Kígyó Gyógyszertár

 

Dr. Spiránszki Henrikné, debreceni Sas Patika képviselője, akik a Kedvenc Patikán pályázat 2. helyezettjei lettek, elmesélte, hogy a Sas patika egy történelmi múltú, több mint 100 éves gyógyszertár, ami még a 2. világháború alatt is működött. A patika 100. évfordulójára 2013-ban egy Patika Múzeumot rendeztek be az officinába, az egyetem is közreműködött ebben. A gyógyszertár két részből áll alapvetően, van egy reformház rész, ahol a gyógytermékek, diabetikus, gluténmentes termékek vannak, és vércukor, vérnyomásméréssel is segítik a lakosság egészségmegőrzését, és számítógépes program van az után követésre. A másik fele az officina, ahol a prevenciós, homeopátiás és gyógyszeres rész van. Felolvasott a vendégkönyvükből, amiben a betegek örömmel nyilatkoznak a patika munkájáról, és szépségéről.

 

Dr. Juhász Klaudia, az „Év Gyógyszerésze” pályázat 1. helyezettje, nagy örömmel fogadta a jelölést. Szeretné pályázatával megmutatni, hogy ők, mint kórházi gyógyszerészek a gyógyszerellátás mellett, kimennek a betegekhez is, és osztályos munkát is végeznek. Pályamunkája az ehhez fűződő tapasztalatairól szólt. Másfél éve a kórházban azt a feladatot kapta, hogy a Krónikus belgyógyászati osztályon vezesse be a gyógyszerelést. Elkezdték a gyógyszer anamnézis felvételét, ami az osztályos orvosoknak is nagy segítség a kezelésben, és számtalan gyógyszerelési hibát megelőztek már ezzel. Az idős betegek esetében nagyon fontos, mert több betegség, és több gyógyszer szedés fordul elő és egyre jobban fog nőni a gyógyszerek kölcsönhatásainak kockázata is. Örül, hogy az orvosokkal egyre jobb az együttműködés, annak ellenére, hogy kezdetben nehezen fogadták ezt az újfajta szimbiózist.

Ennek köszönhetően a gyógyszerészek egyre több kompetenciát kapnak náluk a kórházban.

 

Dr. Mikola Bálint Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke szerint Dr. Juhász Klaudia pályamunkájával kapcsolatban nagyon megfogta a zsűrit az, hogy saját, alaposan kidolgozott témáról és azok napi tapasztalatairól szólt, nem pedig szakmai irodalmi kutató munka volt. Fontos az üzenete a pályamunkájának, hogy milyen lényeges az előrehaladás akkor, ha az orvos és a gyógyszerész együtt működik a betegek kezelésénél. Szeretné, ha az alapellátásban is meg lehetne ezt valósítani a praxisközösség útján, de ott sajnos annyival nehezebb a helyzet, hogy a beteg, az orvos és a gyógyszerész nem egy helyen van. Az orvosok már elfogadják valamelyest ezt az együttműködést, és beismerik, hogy gondokat tudnak levenni a vállukról, viszont a betegek még mindig ingáznak, változó, hogy az orvosban bíznak vagy a gyógyszerészben, vagy az interneten olvasottakban. Sajnos emiatt az alapellátásban a gyógyszeres kezelések fele nem jár egészségnyereséggel, ez több mint 200milliárd forint veszteség évente.

 

Dr. Hodossy Lajos - Roche Magyarország Kft. - elmondta, hogy, azért elkötelezett támogatói ennek az ügynek, mert hisznek a személyre szabott gyógyításban, hogy hosszú távon az lesz a megoldás. Szerencsére egyre jobban személyre tudják szabni a terápiákat, a kórképek alapján, és ezzel remélhetőleg ki lehet majd küszöbölni, hogy a jelenlegi gyógyszerelés nagy része nem hatékony. Személyre szabott alapján főleg azt értjük, hogy a diagnózistól kezdve a gyógyítás végéig az egész kezelést a betegre szabják, ennek fontos része a gyógyszerészi gondozás. Abban hisznek, hogy a patika egy egészségügyi egység és emellett van valami gazdasági vonzata, fontos szemmel tartani, hogy épp ezért a gyógyszerészek inkább szakmailag elhivatottak, mint gazdaságilag. Ha egy patika egy vízióért dolgozik, ott gazdasági fellendülés is várható, hiszen a betegek szívesen járnak vissza olyan helyre, ahol törődnek velük, mint ahogy ezt a díjazott debreceni patika vendégkönyvéből is megismerhettük. Ez a pályázat erre a vízióra mutat rá, és segít a gyógyszerészeknek utat mutatni, hogy a kihívásokkal teli hétköznapokban is lássák a helyes utat.

 

https://evgyogyszeresze.hu

 

Lantai József 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr10015271964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása