Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Kozmikus sértődés

2019. október 26. - EuroAstra

magyar_imre_korhaz.jpgA Magyar Imre kórház Ajkán

   Magyar Imre (1918-1984) a Semmelweis Orvostudományi Egyetem I.sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója, tanszékvezető egyetemi tanára volt. Kortársai szerint a belgyógyászat minden területének kiváló ismerője és magas színvonalú művelője. A Magyar Belgyógyász Társaság elnöke, kiemelkedő műveltségű humanista, aki az irodalomban is maradandót alkotott. 1969-ben írt Kozmikus sértődés című könyvében érdekes szociológiai kérdést boncolgat.

A könyv egyik fejezetében arról van szó, hogy a világ legtöbb civilizált államában a társadalom a munka szempontjából kettéválik. Azokra, akik a munkát végzik és azokra akik a munka végzését szabályozzák. Szó nincs a munkás-értelmiségi, főnök beosztott, termelő-nem termelő problémakörről. Egyszerűen csak vannak, akik gyárakban dolgoznak, gazdálkodnak, házat építenek, szolgáltatnak, kereskednek, oktatnak, gyógyítanak, színházban lépnek fel. És vannak, akik kidolgozzák a tevékenységek általános szabályait és korlátait, rendezik a tevékenységet, minősítenek, engedélyeznek, tiltanak.

A problémát Magyar professzor nem a szabályozásban látja, az szükséges, nélküle anarchia lenne. Vannak azonban nyitott kérdések is. Az első, hogy világszerte növekszik a szabályozással foglalkoztatottak száma és ha ez így folytatódik a szabályozó emberek kerülnek többségbe a konkrét tevékenységet végzőkkel szemben. Másodszor hogy a szabályozó emberek lassan úgy vélik, hogy munkájuk nélkül nem is lehetne másoknak a dolgukat tenni.

Harmadjára mondok egy példát. Vannak, akik uborkát termelnek, gondozzák a veteményt, leszedik, mások elszállítják, megint mások eladják a vevőknek. És van aki azzal foglalkozik, hogy az uborkának hány centiméter hosszúnak és milyen körméretűnek kell lennie. És ez utóbbi munkatársnak háromszor akkora jövedelme van, mint a termelőnek, értékesítőnek. Kockázatot pedig csak az utóbbiak viselnek.

Vagy vannak, akik kiszolgálják a boltokban a vevőket, megrendelik az árút, felrakják a polcokra, beárazzák, értékesítik. Mások pedig azzal foglalkoznak, legyen vasárnapi nyitva tartás, vagy sem? A professzor fejtegetésében találhatunk hibát, ellentmondást, nem kell feltétlen mindenben egyetérteni vele, de elgondolkodni rajta talán nem ördögtől való. És persze azt is vegyük figyelembe, hogy a könyv 50 évvel ezelőtt íródott.

 Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7515262700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása