Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A karikaturista

2019. október 24. - EuroAstra

1_sz.jpg   Mielőtt elmondanám mikor és hol ismertem meg Kallus Lászlót, szólnom kell a körülményekről. Az 1956-os forradalom után sok baráti társaság szétesett, számosan elhagyták az országot. A huszonéves korosztály a moziból már kinőtt, televízió még nem volt, a rendszeres, gyakran napi társasági összejöveteleknek sokkal nagyobb szerepük volt akkor, mint manapság.

Valaha volt osztálytársam, már nem tudom melyik külkereskedelmi vállalat szinkrontolmácsa Horváth András, tágas lakásában érdekes vendégek gyűltek össze. A csonka baráti társaságokból összeverbuválódott csapat egyik tagja volt a 32-éves karikaturista, Kallus László. Fekete szemüveget viselt, élvezettel pipázott, igazi vidám társasági emberként ismertük meg. A vendégsereg zöme pályája első éveiben járt, ő akkor már egzisztencia, befutott és elismert karikatúra-művész volt, a Színház és Mozi, Szabad Ifjúság, Művelt Nép, Ludas Matyi munkatársa. Talán valamelyik lánynak udvarolt a társaságban, úgy került oda.

Mivel is szórakoztunk? Zene, tánc, kártya, beszélgetések, szavalás, diavetítés olyan országokról, amelyekről csak álmodozhattunk. Egyik érdekes beszélgetésre pontosan emlékszem. Forgács András, a pályakezdő bölcsész arról beszélt, hogy Petőfi Sándor, az 1848-as forradalom hőse, három hónappal a március 15-i győzelem után, az első népképviseleti választáson megdöbbentő vereséget szenvedett a Jászkun-kerület szabadszállási körzetében Nagy Károly főjegyző, egy lelkész fia ellenében. (András később könyvet írt a témáról Ünnep után címmel.)

Kallus az utászoknál töltött katonaságáról beszélt, ahol megtanult rocsót vezetni. Hogy mit? Rohamcsónakot, le is rajzolta nyomban. Pár év múlva próbáltam megtalálni, de időt, találkozót egyeztetni vele hiábavaló próbálkozás volt. Megértettem, rengeteget dolgozott. Könyveket is írt, Ismert közemberek portréit adta közre. Paprika (1959); Fejvadászat (1967), Uszkár-díjas lettem (1980) címmel. Még Kádár Jánosról is készíthetett karikatúrát, ami akkor tabu volt.

2_sz_kep_3.jpg   Nemrég jelent meg a Magyar Posta kiadásában a világ első két karikatúra bélyege. Latabár Kálmánt és Chaplint ábrázolták. Mindegyik bekerült az év legjobb 12 bélyege közé. Göncz Árpád köztársasági elnök életművéért Köztársasági Elnöki Aranyéremben részesítette. Kallus Lászó 1998-ban hunyt el 74-évesen.

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6215255938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása