Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A hét kedvence

2019. október 21. - EuroAstra

a_het_kedvence.jpgA Totó-játék 1947. október 19-én indult „Embersport fogadás” jelzővel.  az angol góltotó mintájára. Azzal a céllal, hogy a magyar csapat kijuthasson az 1948-as londoni olimpiára. A Totó bevezetésekor a nyereséget közvetlenül a magyar sport támogatására fordították, ez a mai napig is így van. Tekintélyes összeg, évi 8-10 milliárd forint.

Először csak a fővárosban és hét vidéki nagyvárosban árusították. Egy szelvény 3 Ft 30 fillérbe került, ebből 30 fillért tettek a sportalapba, amiből kiutazhatott a csapat az olimpiára. Jó helyre került a pénz, a magyarok 10 aranyat, 5 ezüstöt és 13 bronzérmet szerzett. Ezzel az éremtáblázat 4. helyét foglaltuk el. Jó lenne megismételni a 2020-as olimpián Tokióban.

A totó szó a francia totalisateur-ből ered, igen nehéz pontosan lefordítani, összesítést jelent. Vagyis azt, hogy a befolyt összeget a költségek levonása után teljes egészében a nyerők között osztják szét és ha nincs telitalálat, akkor q következő hétre halmozódik. Csak részben nevezném szerencsejátéknak. A matematikusok kiszámították, hogy mennyi a valószínűsége a telitalálatnak és a kisebb találatoknak. Ennél sokkal többen tippeltek helyesen minden héten,,ami azt jelenti, hogy a küzdő csapatok, a játékosok erősségének, hangulatának ismerete növeli a nyerés esélyét.

  1. november 25. fontos dátum a totó szempontjából. Az akkor megrendezett legendás angol-magyar labdarúgó mérkőzés hatására a Totó iránti érdeklődés kiugróan megemelkedett. Másik érdekes dátum és egyben történelmi jelentőségű a totó életében 1956. október 23. Ezen a napon kapta kézhez Radspiller Béla Gyula a Totó addigi legnagyobb nyereményét, ami reálértéken (inflációt figyelembe véve) mai napig is a legnagyobb nyeremény, amit valaki a Totón nyert. Gyakran egésen kis összeget fizetett a telitalálat, mert sok mérkőzés eredménye valószínűsíthető volt. (Mese a 12 találatról. Makk Károly játékfilmje.)

A 12-es főmérkőzéses Totó játékot 1964-ben 13 + 1-es struktúrára alakították át. A '90-es évektől fokozatosan épült ki a gépi fogadások infrastruktúrája, ezáltal biztonságosabbak lettek a fogadások a Totóban. Új sportfogadási lehetőségek is megjelentek, mint a Góltotó, Tippmix és TippmixPro. Már online is lehet fogadni számítógépen és okostelefonnal. A 2013-ban elért több, 58 milliós főnyeremény a mai napig is rekord a Totó történetében.

 Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4815240188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása