Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Lezárult a „Zselici oskola” projekt Szennán

2019. október 20. - EuroAstra

zselic.jpgAz EFOP-3.3.2-16-2016-00255 kódszámú „Zselici oskola” Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért című felhívás keretében megvalósuló projektben olyan foglalkozássorozatokat dolgozott ki a Szennai Skanzen, amelyek a hagyományos tudás XXI. századi hasznosíthatóságát modellezik, a környezettudatosságra nevelést szolgálják, valamint a hagyományos praktikus tudás visszatanításával a lokális közösségek helyben maradását és a vidék fenntartható fejlődését segítik.

 

A programba nyolc oktatási intézmény vett részt: Szennai Fekete László Óvoda óvodásai, Kaposszerdahelyi Óvoda óvodásai, Szennai Fekete László Általános Iskola tanulói: 5-8. évfolyam, Mikei Általános Iskola tanulói: 1-8. évfolyam, Nagybajomi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Speciális Szakiskola és Kollégium diákjai: 1-8. évfolyam, Somogyjádi Illyés Gyula Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Mezőcsokonyai Tagiskola tanulói: 1-8. évfolyam, Kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium diákjai: 9-12. évfolyam, Kaposvári SZC Lamping József Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai: 9-12. évfolyam.

 

A diákok különböző tematikájú témanapon, szakkörön, foglakozás sorozaton és táborban vehettek részt. A szakkör és a tábor során a diákok megismerkedhettek a helyi kézműves mesterségekkel és a kemenceépítéssel, a témanapon a természeti környezet és a népi kultúra egymásra hatásával foglalkoztak a gyógynövények és a fás legelők kapcsán, pedig különféle tematikájú múzeumpedagógiai foglalkozáson vehettek részt. A „Fűben-fában” témanaphoz játékos múzeumpedagógiai foglalkoztató füzet is készült.

 

A projekt közvetlen célja: a Szennai Skanzenben már meglévő nevelési-oktatási együttműködések erősítése, új együttműködések kialakítása, amelyben hátrányos helyzetű települések is szerepelnek, a meglévő ismeretátadási programcsomag továbbfejlesztése, a múzeumi kínálat bővítése, új programok kidolgozása, a kulturális alapellátás fejlesztése, a gyűjtemény oktatási célú felhasználásának, a múzeum ismeretátadó szerepének növelése.

 

Az informális tanulás révén gyarapítja a tudástőkét, fejleszti a különböző kompetenciákat és képességeket, növeli a tanulási motivációt, ezáltal csökkenti az iskolai lemorzsolódást, fejlődik a gyerekek kreativitása és innovatív gondolkodásmódja. A helyi tárgyi és szellemi örökség bemutatásán keresztül erősödik a múzeum aktív társadalmi szerepvállalása, a speciális tudás átadásával (pl. építészet, mesterségek). A hagyományos technikák visszatanításával a projekt hozzájárul a szociokulturális hátrányok csökkentéséhez, segíti a helyben maradást, ezáltal a vidék fenntartható fejlődését.

 

Projekteredmények: 19 db új és megújított múzeumpedagógiai tematika, 24 megtartott múzeumpedagógiai tevékenységsorozat, 115 megtartott foglalkozás alkalom, 297 óra megtartott foglalkozás, 405 fő óvodás és iskolás résztvevő, ebből 97 fő hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű, 1 típusú foglalkoztató füzet a Fűben-fában témanaphoz.

 

Projektidőszak: 2018.03.01. – 2019.08.31.

A projekt összköltsége: 19.831.046 Ft

 

http://szennai.skanzen.hu/hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr8315227018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása