Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Jaj de magas, jaj de magas.....

2019. október 11. - EuroAstra

one_world_trade_center_new_york.jpgOne World Trade Center, Nem York.

   A társadalom, a filozófia, az építészet, a technológia változásait a világ épületeinek magassága is tükrözi. A Vasárnapi Újság 1858. szeptemberi számában megjelent „Az építészet csudaművei” című cikkéből megtudhatjuk a korabeli legmagasabb épületeit.

E szerint a Föld legmagasabb építménye az 1137-ben gótikus stílusban épített                   128 méteres Szent István székesegyház Bécsben. Holtversenyben áll az ugyancsak            128 méter magasra sikeredett, Rajna-menti gótikus antwerpeni bazilikával. Bronzérmes a gízai nagy piramis a maga 126 méterével. Negyedik a Szent Péter katedrális Rómában, a kúpját leszámítva 123 méter. Ötödik a Szent Pál templom Londonban. 1256-ban épült, 1675-ben újjáépítették barokk-klasszicista stílusban. Magassága 112 méter.

Nézzük mi a helyzet 2019-ben? A dubaji felhőkarcoló, a Kalifa-torony a maga 830 méterével jelenleg az emberi kéz alkotta legmagasabb építmény a világon. 900 lakás található benne (még csak a fele kelt el, szabad a pálya). Az épület egy park közepén magasodik, a tetején kilátó van.

A 600 méter magas hotel Szaúd-Arábiában, Mekka városában található, az épületegyüttes egyben a legnagyobb óratorony is a világon. A fellegvár egy domb tetején áll, ahonnan  kilátás nyílik a Nagy Mecsetre. A torony tetején működő hatalmas órák már az épülettől huszonöt kilométernyire kirajzolódnak a távolban. (Budapest-Zsámbék távolság.)

New York új büszkesége a 104 emeletes felhőkarcoló, az One World Trade Center. Magassága 541 méter. A 2001. szeptember 11-én leomlott World Trade Center helyére épült. Úgy tudom, kilátója már megnyílt a közönség számára is. Az épület az eredeti torony hangulatát idézi.

Örülhetnek a világ zöld szervezetei. Az 509 méteres Taipei felhőkarcoló igazi zöld épület. A fűtést és az áramszolgáltatást természetes forrásokból oldják meg, a kivitelezés számos díjat is kapott. Az épület egyik különlegessége, hogy a 101 emeletből 5 a föld alatt található.

Hongkong ICC-Towere 484 méter magasra nőtt ki a földből, kereskedelmi központ. Van benne bevásárlóközpont, bankok, szálloda elnöki lakosztállyal. Az épület tetején található a világ legnagyobb úszómedencéje, természetesen minden igényt kielégítő bárral és étteremmel együtt. Az expresszliftek egy perc alatt érnek a földszintről a 103. emeletre.

Érdemes elgondolkodni a régi és az új magasépületek funkcióin, méretein, filozófiáján, látványán, üzemeltetőin.

  Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7015216354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása