Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A balett-táncos

2019. október 09. - EuroAstra

ladanyi_arpad.jpgLadányi Árpád barátom élete kész regény, mint mindenkinek. 1929-ben született Nagyváradon, tízéves korában települt át a család Magyarországra. Egy évre rá Oradea ismét magyar város lett, de már nem tértek vissza. Árpit szülei gmnáziumba iratták. Éltanuló kitüntetéssel érettségizett, ezért pályázhatott szovjet ösztöndíjra. Egy év intenzív orosz nyelv tanfolyam után került a kijevi Csajkovszkij Konzervatórium balettáncos-koreográfus szakára. 1953-ban kapta meg diplomáját és a Fővárosi Operettszínház balett-táncosa lett.

Akkoriban a nagyobb létszámú munkahelyeken énekkarok, színjátszó körök, néptáncosok működtek. Kollégáim összeszerveztek egy 8-fős néptánc csoportot. Főnökünk ismerte Gáspár Margitot az operettszínház igazgatónőjét, kérte, hogy küldjön valakit, aki koreografálja, betanítja néptáncosainkat. Így ismertem meg Árpit, én kísértem a táncolókat zongorán.  

Jól kijöttünk egymással. Amikor néhány hét után elbúcsúzott a tánccsoporttól, barátok maradtunk. Az 1956-os forradalom után Árpi disszidált. Londonban akart szerencsét próbálni, de nem sikerült, vagy honvágya volt. Summa summarum 1957. március végén visszaérkezett Budapestre. Ugyanis a Kádár-kormány amnesztiát hirdetett és aki márciu 31-ig hazatért, annak nem esett bántódása. A 200.000 disszidens 10 százaléka élt ezzel a lehetőséggel.

Kellemes társaság gyűlt egybe, ma úgy mondanánk bulizott  Árpi Népszínház-utcai lakásán. Mesélt a szakmájáról. A táncosok és koreográfusok kigondolják, megalkotják és előadják a táncokat, amelyet megbeszélnek a zenei rendezővel. Ez után következhet az előadáshoz szükséges tánclépések és technikák begyakorlása.

Visszafogottsága ellenére izig-vérig társsági ember volt  Nem lehetett a közelében unatkozni, akát kettesben volt vele valaki, akár egy tucatnyian vették körül. A barátság folytatódott egészen 1963-ig, amikor is a Fővárosi Operettszinház társulata vendégszerepelt Londonban. Árpi nem tért vissza. A Royal Opera House tagja lett. A balettkarban táncolt, szólókarriert nem csinált, de elégedett volt.

Angol lányt vett feleségül, három gyermekük született. Szép házuk, kis kertjük volt Londonban a Parfrey Street-en. Levelezésben maradtunk 1989-ben bekövetkezett elhunytáig. Hatvan éves volt ekkor. 

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1015209622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása