Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Műanyag helyett üveges szénsavasító palackban készíthető el az otthoni frissítő

2019. október 02. - EuroAstra

crystal-white_lim.jpgVilágszerte percenként egymillió PET-palackot adnak el, ami drámai szám ahhoz képest, hogy egyetlenegy műanyag üdítős palacknak becslések szerint 450 évig tart a biológiai lebomlása. A helyzetet súlyosbítja, hogy Európában mindössze 75 PET-palack újrahasznosító üzem van, amelyek összes éves kapacitása csak 2,7 millió palack1. „Egy eldobható műanyag flakon ráadásul csak 12-szer újrahasznosítható, éppen ezért hosszútávon nem jelenthet alternatívát”- hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere.

 

Az Eurobarometer2 felmérése szerint az európaiak 87%-a aggódik a műanyagok környezetre kifejtett hatása miatt. Az Európai Unióban 2021-től több egyszer használatos műanyag terméket betiltanak, köztük fültisztító pálcikákat, tányérokat, evőeszközöket és szívószálakat. A tiltás ugyanakkor nem vonatkozik a PET-palackokra, de 2025-re 25%, 2030-ra pedig 30%-nyi újrahasznosított műanyagot kell tartalmazniuk. Emellett a jövő évtized közepére a műanyag-palackok 77%-át vissza kell gyűjteniük a tagállamoknak, 2030-ra pedig a legyártott mennyiség 90%-át.

 

Elképzelhető, hogy ennél sokkal drasztikusabb lépésekre van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanis a PET-palackok lebomlása miatt keletkező mikroműanyagok már most benne vannak a táplálékláncunkban. A vizsgálat3 szerint egy átlagember 70 ezer mikroműanyagot fogyaszt el évente.  A SodaStream álláspontja az, hogy az egyik legjobb módszer a PET-palackok által okozott környezetszennyezés csökkentésére, ha szimplán nem használjuk őket. Európában évente mintegy 3,7 millió tonna PET-palackot gyártanak. Ha figyelembe vesszük, hogy egyetlen, 0,5 literes PET-palack gyártása 82 gramm szén-dioxid kibocsátással jár, akkor ez azt jelenti, hogy évente 22,2 millió tonna4 szén-dioxid kerül a levegőbe a PET-palackok előállítás során az öreg kontinensen.

 

A vásárlóknak nem lenne szükségük drasztikus életmód változtatásra, ahhoz, hogy helyettesítsék az egyszer használatos műanyag flakonokat.  A SodaStream egy olyan rendszert kínál a felhasználók számára, amely örökre megszabadíthatja őket az egyszer használatos műanyag-palackok használatától. A cég immáron hazánkban kiskereskedelmi forgalomban is elérhetővé tette a Crystal házi szódavíz készítő gépét, amelynek különlegessége, hogy a szénsavasító palackja immáron üvegből készül. „Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag addig használhatja a palackot a felhasználó, ameddig csak szeretné és akár egy emberöltőt is kibírhat” – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina. Hozzátette: az otthon elkészített szóda alapanyaga a friss és tiszta csapvíz, amely hazánkban a legellenőrzöttebb élelmiszernek tekinthető.

 

A különleges, nyomásálló, 0,7 literes üveggel és a CO2-patronnal 60-80 liter szénsavas vizet lehet előállítani. A SodaStream nemcsak a készüléket, a hozzá tartozó üveget, szénsavasító palackot kínálja idehaza, hanem a különböző ízesítésű szörpöket is, amelyek között vannak csökkentett cukortartalmú változatok. „Mi tehát egy olyan rendszert kínálunk, amivel a vásárlók saját maguk dönthetik el, hogy otthon milyen ízű és milyen szénsaverősségű vizet fogyasztanak. Nem kell tehát többé az akciókat figyelni a boltokban, ha valaki a SodaStream szódavíz készítő gépe mellett dönt” – emelte ki a termékmenedzser.

 

Források:

1 – (2017) https://www.plasticsrecyclers.eu/pet-recycling-industry-installed-capacity-reviewed

2 -  https://ec.europa.eu/environment/waste/pdf/pan-european-factsheet.pdf

3https://www.globalcitizen.org/en/content/plastic-pollution-facts/

4  - https://sciencing.com/carbon-footprint-plastic-bottle-12307187.html

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2815176176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása