Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Az Elnök sajtja

2019. október 02. - EuroAstra

sajt.jpgHányfajta sajt van a világon? A Google szerint 1000 francia, 600 olasz, és így tovább. De egy közülük rendkívüli, az a USA elnökének sajtjáról. Először 1802-ben ajánlották fel Thomas Jefferson elnöknek újévi ajándékul egy hatalmasra méretezett sajtot, a következő felirattal:  „Amerika legnagyobb férfiját megilleti Amerika legnagyobb sajtja.”

A sajtok Góliátja 500 kilogrammot nyomott. Hatlovas társzekéren vontatták a monstrumot Washingtonba. Az elnök a Fehér Házban fogadta a sajtfelajánló küldöttséget. Jelen volt a kormány, a diplomáciai kar és nagyszámú meghívott előkelőség. Szép beszédeket sajtoltak ki magukból a szónokok, hogy a helyzethez méltóan fejezzem ki magam. Aztán egy elnöki közalkalmazott hatalmas kést döfött a sajtóriás oldalába, majd a lakájok sorban kínálták a vendégeket.

Eddig rendben is lett volna a dolog, a baj ezután kezdődött. Akármilyen sűrűn is iktatták be az elnöki háztartás étrendjébe, a malomkerék csak nem akart elfogyni. Már pedig ismeretes  a sajt önző és tolakodó természete, amely nem tűr meg maga körül más illatot. Hat hónapig tartott, amíg az elnök csapata végre megszabadult az akkor már kellemetlenné vált ajándéktól.

Harminc évvel később 1832-ben Andrew Jackson elnök előrelátóbb volt. Nyomban a sajt átvétele után megnyittatta a Fehér Ház kapuját, a kint tolongó közönséget beengedték mondván, hogy ki-ki annyit ehet belőle, amennyit csak akar és bír. Két óra alatt végzett a sajtkirállyal az istenadta nép.

Bár nem tartozik szorosan ehhez az amerikai népszokáshoz, ide kívánkozik egy XVI. századbeli történet. Königsberg porosz városon (ma: Kalinyingrád orosz város) egy sajátságos körmenet vonult végig. Közel száz henteslegény egy 596 porosz rőf (408 méter) kolbászkígyót cipelt a vállán. A menetet zenekar kísérte, élén a hentes céh zászlótartója (elnök) haladt. Miután bejárták a várost, felvonultak Johann Georg az uralkodó herceg kastélya elé, 100 rőfnyit (68 méter) lenyisszantottak belőle és ajándékul a herceg elé tekerítették.

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2115185894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása