Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Kummer Zoltán képviseli Magyarországot az Európai Szakképzési Héten

2019. szeptember 29. - EuroAstra

kummer_zoltan.jpgKummer Zoltán, a Legrand Magyarország munkatársa, valamint az EuroSkills és a WorldSkills villanyszerelő szakma versenyeinek szakértője képviseli Magyarországot az Európai Szakképzési Héten (október 14-18). Az Európai Bizottság által szervezett program keretein belül megrendezett több száz esemény célja, hogy minden korosztály számára bemutassa a szakoktatás és a szakképzés előnyeit Európa-szerte. A “Discover your Talent!” mottó alatt futó kampány idei témája a „VET for all – Skills for Life” (Szakképzés mindenkinek - Életre szóló szakértelem). A hazai nagykövet, Kummer Zoltán fontosnak tartja a szakképzés és a szakmai gyakorlat fontosságát, amely elősegítheti a színvonalas munkahelyek megteremtését és növekvő foglalkoztatást eredményezhet.

“Örömmel tölt el, hogy Zoltán elfogadta az októberi Európai Szakképzési Hét nagyköveti címét. A szakképzés biztosítja a 21. századi munkaerőpiachoz szükséges készségeket, és számos karrierlehetőséget nyit meg az emberek számára. Megbízásom során ezt az üzenetet próbálom átadni a nagykövetek segítségével, és az olyan kezdeményezések révén, mint például az Európai Szakképzési Hét” – mondta Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért, készségekért és munkaerő-mobilitásért felelős EU-biztos.

Megtiszteltetés számomra, hogy Magyarország nagyköveteként képviselhetem hazánkat a 2019. évi Európai Szakképzettségi Héten, és örömmel várom az Európai Bizottsággal való együttműködést, hogy közösen álljunk ki a kezdeményezés mellett. A szakmai és a gyakorlati képzés segíthet felfedezni a tehetségeket és megtalálni álmaink munkáját. Ezek a képzések rengeteg szakma számára nyitják meg a kapukat - villanyszerelő, mérnök, asztalos, tervező, zenész, értékesítő, stylist, hogy csak néhányat említsek. A lehetőségek listája végtelen, és ne feledjük, hogy a szakképzés minden korosztály számára kínál lehetőségeket, hiszen soha nem késő tanulni” – mondta Kummer Zoltán, a Legrand Magyarország munkatársa, valamint az EuroSkills és a WorldSkills villanyszerelő szakma versenyeinek szakértője.

Az Európai Bizottság és Magyarország közösen választotta ki Kummer Zoltánt, aki önként vállalta, hogy Magyarországon tájékoztatást nyújt a szakképzésről és a szakmai gyakorlatokról. Erre a megtisztelő szerepre több jelölt közül – az eddigi pályafutását szem előtt tartva – választották ki a szakembert. 

Tavaly 45 országban, több mint 1800 eseményre került sor a harmadik alkalommal megrendezett Európai Szakképzési Héten.  A szervezők reményei szerint a 2019-es eseménysorozat várhatóan még több résztvevőt vonz majd. A közösségi médiában folytatott kampány tavaly közel 34 millió emberhez jutott el Európa-szerte.

 

Szakképzési statisztikák Európában [1]

  • A VET végzősök 60%-a a tanulmányaik befejezését követő egy hónapon belül megtalálja első hosszú távú munkahelyét (ez az arány hat hónap után 80 %-ra ugrik)
  • A szakoktatásban és szakképzésben résztvevő tanulók 85%-a elégedett az elsajátított készségekkel
  • A szakmai képzésben résztvevő tanulók 85%-a elégedett a megszerzett tudással
  • A magasan képzett munkaerő előtt megnyíló munkalehetőségek száma 2015-2050 között várhatóan 21%-kal nő, miközben 17%-kal kevesebb lehetőség vár majd az alacsonyan képzett munkaerőre
  • Évente több mint 120 000 szakképzésben résztvevő tanuló és gyakornok, valamint körülbelül 20 000 dolgozó élvezi az európai mobilitási lehetőségek előnyeit
  • Az Európai Szociális Alap 6,7 milliárd eurót fektet be a szakoktatásba és a szakképzésbe és 7,2 milliárd eurót az egész életen át tartó tanulásba

 

[1] Forrás: A quick guide to EU action on vocational education and training (VET), Európai Bizottság 2018.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7415171322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása