Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Futballtörténet

2019. szeptember 21. - EuroAstra

1_sz_melleklet.jpg Életemben egyszer voltam futballmeccsen. Kissé restellem magam, elvégre futballnemzet vagyunk, legalábbis szeretnénk lenni. Persze ismerem a szabályokat, hallgattam Szepesi György közvetítését válogatottunk mérkőzéseiről, de meccsekre nem jártam. Mindig akadt fontosabb dolgom.

1954 májusában megcsörrent a telefonom, a parancsnok segédtisztje szólt, hogy délben   egykor jelenjek meg a főnöknél. Baj van? Á dehogy, valami jutalomról lesz szól. Így jutottam egy belépőjegyhez a Népstadionba, 1954. május 23-ára, a magyar-angol mérkőzésre. Állóhelyre. Egyébként nem lehetett jegyet vásárolni a mérkőzésre csak protekcióval vagy a jól dolgozók jutalmaként.

Már másfél órával a kezdés előtt kimentem a stadionba, hogy az első sorban állva nézhessem végig a meccset. El is foglalhattam helyemet a leghátsóban, mert a többiek két-három órával előbb érkeztek. De nem volt semmi baj, jól lehetett látni onnan is. A díszpáholyban Apró Antal miniszterelnök-helyettes, Gerő Ernő belügyminiszter. Az angol és a magyar himnusz után vastaps.

 

Az angol válogatott az 1953. november 25-i mérkőzése, a csúfos 6:3-as vereség után revánsot szeretett volna venni a visszavágóra Budapesten. Sebes Gusztáv a magyar válogatott világbajnoki felkészülésébe építette a találkozót. A mérkőzés hatalmas érdeklődést kapott, a magyar közönség várta, hogy hazai pályán is láthassa azt a diadalt amit előtte csak rádióban hallott vagy újságban olvasott. Az angolokon is nagy nyomás volt és ehhez mérten elszántan készültek a visszavágásra. Erős angol válogatottal érkeztek Magyarországra. Az angolok biztosak voltak abban, hogy a magyar csapat nem fog még egyszer olyan szintű játékot nyújtani, mint az angliai mérkőzésen. Tévedtek.

A legendás magyar 11 a következő volt: Grosics, Buzánszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás, Tóth, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor. Van-e ki e neveket nem ismeri? A magyar csapat még nagyobb fölényben játszott, és megérdemelten ütötte ki ellenfelét. Akkoriban ez volt a jelszó: Az angolok egy hétre jöttek és 7-1-re mentek!

gyuzelmi.jpgA forgalomba nem került győzelmi emlékbélyeg.   

Másfél hónap múlva következett a labdarúgó VB döntője. A magyar csapat csoportelsőként jutott a középdöntőbe, ahol Brazíliát győzte le (4:2), majd Uruguay legyőzésével (4:2) a döntőbe. Ellenfele az NSZK csapata volt, amelyet a csoportmérkőzések során simán legyőzött. Hazánk mámorban úszott. Már lenyomtatták a meghívókat, focicsapatunk világbajnoki ünneplésére. A Posta győzelmi bélyeget akart kiadni megemlékezésül..Sajnos kikaptunk 3:2-re.

Tömegtüntetések törtek ki az országban „Vesszen Sebes!” jelszóval. Nemhogy örültünk volna a világbajnoki ezüstéremnek, mindenki el volt keseredve. A világ sportközvéleménye nem értette, hogy miért.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1815137662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása