Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Bornemissza?

2019. szeptember 16. - EuroAstra

abstemius_peter.jpgAbstemius-Bornemissza Péter

 Sokadszor olvasom Gárdonyi halhatatlan remekművét az „Egri csillagok”-at. Szöget ütött a fejembe a főhős Bornemissza Gergő. Milyen furcsa vezetéknév, vajon honnan eredhet? Mi sem egyszerűbb, jöjjön a Google-kereső. „Bornemissza név eredete.” Enter. „0 találat.” Még szerencse, hogy vannak barátai az embernek. Egyikük régebben a Nyelvtudományi Intézetben dolgozott, megmaradt a kapcsolati tőkéje. Elmondom, miről van szó. Megkérdezte a szakmabelieket. A válasz: „Passz.”

Eltelt néhány hét, újra belém bújt a kisördög. Gárdonyi rigorózus ember volt, nem választhatta ok nélkül ezt a nevet. Tehát a Török Hódoltság (1514-1686) idején kell kutakodni, ott kell lennie a megoldásnak. Ebben az időszakban Habsburg királyok uralkodtak Magyarországon de megvédeni nem tudtak minket a törököktől. Az értelmiségiek németül,.vagy latinul beszéltek, nagyon sok magyar embernek német vezetékneve volt.

A törökök a meghódított területeket közigazgatási egységekre (vilajet) osztották fel, amelyek élén egy hivatalvezető (beglerbég) állt. Sok mindent „szabályoztak”, de a nevekkel nem sokat törődtek. Gondolom elég volt egy bejelentés és máris változhatott a név. Ilyenkor gyakran a szolgai fordítást alkalmazták. Így lett Kaltenbrunnerből Hidegkúti, Schneiderből Szabó, Geigerből Hegedüs, Krénerből Tormay. 

Élt hazánkban egy lutheránus püspök, Abstemius Péter. (1535-1585)  Bécsben tanult, majd tíz éven át bejárta Olaszországot, Franciaországot, Németországot. Zólyomban szentelték pappá, Balassi Bálint nevelője lett. Ekkor lehetett Abstemiusból Bornemissza. Írói tevékenysége is jelentős, fontos forrásmunkák a korról a mai napig.

A Holus-Köpesdi 1882-ben kiadott Latin-Magyar szótárában a következő található.: Abstemius: önmegtartóztató, mértékletes, józan, bornemissza. Persze lehet, hogy fordítva áll a dolog, az eredeti Bornemissza névhez ragasztották hozzá az „abstemius” jelzőt, mivelhogy viselője tartózkodott az alkohol fogyasztásától. De akkor miért ragasztották rá születési nevéhez ugyanazt a latin nevet? Ha mégis Bornemisszának született, nézzék el a szakemberek tévedésemet, de tegyék fel véleményüket az Internetre.

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5315093664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása