Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Betörésbiztos otthon – Praktikus rendőrségi tanácsok az ingatlanok biztonságáért

2019. szeptember 16. - EuroAstra

betor.jpgA nyár elmúltával egészen szeptember végéig nem csökken az utazási kedv. Ebben az időszakban érdemes kiemelt figyelmet fordítani otthonunk biztonságára, hiszen könnyen a betörők célpontjává válhat a hetekig őrizetlenül hagyott ingatlan.

 

Azonban később sem érdemes félvállról venni tulajdonunk védelmét, hiszen a statisztikák szerint a betörések az év többi szakaszában is gyakoriak. A főváros és környéke továbbra is bűncselekmények potenciális helyszíne, vidéken pedig főleg a keleti országrészben mutatnak kedvezőtlen számokat a betörési statisztikák.

 

Magyarországon a 2019 első félévére vonatkozó bűnügyi adatok szerint Heves megyében történt a legtöbb betörés, amelyet Budapest, Jász-Nagykun-Szolnok megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megye követ. A bűncselekmények kockázata a nyári hónapokban jelentősen megnövekedik, de később sem érdemes félvállról venni otthonunk biztonságát.

 

A legfrissebb statisztikák szerint hazánkban a betöréses rablások száma Kelet-Magyarországon a legmagasabb. A Heves megyei Rendőrfőkapitányság közlése szerint a 2019-es év első felében mintegy 371 esetet vontak rendőrségi eljárás alá a teljes megyére nézve. „A statisztika alapján a nyári időszak jóval veszélyesebb az év többi feléhez képest. Az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika rendszere ebben az intervallumban regisztrálta a legtöbb betöréses lopást. Az első félév átlaga 61,8 eset/hónap volt, amelynél 34,2 %-kal volt több a 2019. június hónap során jegyzett esetek száma” – emelte ki Czinege László, Heves megyei rendőrfőkapitány. A megyei bűncselekmények redukálása érdekében a Heves Megyei RFK összegyűjtötte azokat a módszereket, amelyek segítségével megóvhatjuk otthonunkat a behatolóktól.

 

1.) A betörések elkerüléséért a legalapvetőbb szabály, hogy utazás előtt lehetőség szerint ne adjunk ki információt a közösségi médiában arról, hogy elutazunk. A szemfüles besurranók könnyűszerrel kifigyelhetik, mely házak maradnak őrizetlenül hosszabb időre.

 

2.) Hosszabb távollét előtt ajánlott elrejteni értékeinket, hogy nyugodt szívvel indulhassunk a jól megérdemelt kikapcsolódásra. Ne tároljunk otthonunkban nagyobb mennyiségű készpénzt, az ékszereket, értékpapírokat pedig lehetőség szerint helyezzük egy széfbe. Értéktárgyainkról készítsünk fotókat, hogy az esetleges lopás esetén könnyebben azonosíthassák őket a hatóságok.

 

3.) A hivatalos szervek tanácsai szerint célszerű a bejárati ajtókra, illetve az egyéb nyílászárókra fektetni a hangsúlyt, hiszen ezek a lakás legkritikusabb pontjai. A felmérések szerint a legtöbb betörés a nem megfelelően biztosított bejáratok miatt történik. „Ma már a ház- és lakásajtókhoz a biztonsági szakemberek többnyire RC2-es vagy RC3-as szintű betörésvédelmet ajánlanak. A betörésgátló reteszelés új mércét állított fel a biztonság területén. A többpontos reteszeléssel ellátott ajtók pántoldala is jobban védett a kiemelés ellen” – tanácsolja Szujó László, a MABISZ által minősített ajtókat forgalmazó Hörmann Hungária Kft. cégvezetője.

 

4.) Az elektronikai védelem is fokozott biztonságot nyújthat a hívatlan látogatók ellen. Zajkeltő berendezések alkalmazásával felhívhatjuk a külvilág figyelmét a betörőkre, amelyek nagy eséllyel riasztják el őket. A ház kevésbé központi helyen fekvő nyílászárói, úgymint a pinceajtók, garázskapuk, mellékajtók, szintén közkedvelt betörési pontok. Érdemes az utazás előtt alaposan meggyőződni zárt állapotukról, sőt hasznos megoldás lehet az erős világítás kiépítése is mozgásérzékelő lámpákkal.

 

A Magyar Rendőrség minden évben Bűnmegelőzési Hírlevelet készít, amely elérhető a lakosság számára. A hatóság honlapján magunk is ellenőrizhetjük a bűncselekmények gyakoriságát és típusát térkép segítségével.

 

https://terkep.police.hu/portal/fertozottseg

https://www.hormann.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr8115068760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása