Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Révay András: Felhőtlen világ - II. rész: Két kirándulás

2019. szeptember 12. - EuroAstra

coral-10.jpg Aki egyiptomi nyaralásra érkezik, néhány különleges élménnyel is megajándékozhatja magát, ha kirándulásra is vállalkozik. Kétségtelenül igen jó dolog a tengerparton heverészni, fürdeni, közben jó ételeket enni, finom italokkal leöblítve, de az utazási irodák által ajánlott kirándulásokon még több, kellemes, maradandó emlékkel gazdagodhatunk.

coral-11.jpg A szállodában tartózkodó vendég minden szempontból tökéletes biztonságban érezheti magát. A szállodák bejáratát őrzik, a ki-be haladó járműveket ellenőrzik, nyeles tükörrel még a kocsik alá is benéznek. Értékeit mindenki beépített széfekben tarthatja a szobákban, a számzárak kombinációját maga választja. A kirándulásokkal viszont vigyázni kell. A hotelek ingyenes autójával sokan mennek be a városba, ha a szállodai kínálatnál olcsóbban akarnak ajándékokat vásárolni. Előfordul, hogy ott szólítják meg a sétáló külföldit és ajánlanak neki olcsó sivatagi túrát, hajóutat vagy más kirándulást. Ezeket nem szabad elfogadni! A turistarendőrség – merthogy olyan is van - sok helyi utazási irodának nem engedélyezi a hosszabb utak szervezését. A nagyon barátságos „üzletkötő” a pénzt elveszi, teljesen szabályosnak látszó nyugtát is ad, de a megbeszélt időpontban, a szállodánkban hiába várjuk – sose látjuk többé. Kirándulásra kizárólag a bennünket utaztató iroda bőséges kínálatából válasszunk! Azokból viszont érdemes!

coral-12.JPG A Coral Beach Hotel strandján, a parttól 10-20 méterre már ott sorakoznak a korallszirtek. Órákat lehet eltölteni körülöttük. Akik még nem próbálták, azoknak a Vörös-tenger egészen meglepő élménnyel szolgál. Az úszni alig tudók is bátran bemerészkedhetnek a vízbe. A tengervíz ugyanis annyira sós, hogy a felnőtt embert is fenntartja. Szinte felfoghatatlan, csodálatos érzés mozdulatlanul lebegni a felszínén, élvezni a hullámok ringatását, lusta, úszó mozdulatokra legfeljebb a helyváltoztatáshoz van szükség. Mivel ebben a helyzetben a gerincoszlopra, az ízületekre sem terhelődik nyomás, kifejezetten jótékony hatása is van! A parthoz egészen közeli zátonyok élővilága csodálatos. A víz tökéletesen tiszta, több méter mélységig átlátszó. Nincsenek veszélyes tengeri sünök, medúzák – mint máshol - a színes, ártalmatlan, kisebb-nagyobb halak egészen közel jönnek. A búvárszemüveggel és légzőpipával felszerelt sznorkelezők a fáradtság legkisebb jele nélkül tölthetnek el hosszú időt fölöttük lebegve, mintha maguk is egy nagyobb halként élnének közöttük.

coral-13.jpg Elég néhány nap, és máris felébred a „korallból sosem elég” érzés, mely könnyen kielégíthető. Minden héten többször is indul egész napos kirándulás olyan helyre, ahol még több, még nagyobb korallszirtek vannak, ahol a gyakorlott, palackos búvárok még mélyebbre merészkedhetnek. Sharm el Naga-ra autóbusszal jutunk el. A sivatagot keresztülszelő, kétsávos autópályán gyér a forgalom. Ez a lakott területektől kissé távolabbi öböl partján fekvő település most van kiépülőben. A dombtetőn egy mindössze negyvenszobás szálloda működik, a szolgáltatások is ehhez igazodnak. A parton például nincs egy hely, ahol a nem itt lakó vendégek átöltözhetnének, szükség esetén a vizes fürdőruhát szárazra cserélhetnék. Persze a megoldás mindenkinek gyorsan eszébe jut. A körülmények is rövidesen változni fognak, mert néhány száz méterrel odébb már állnak a falai egy új, százszobás szállodának.

coral-14.JPG Az apró kényelmetlenségért viszont a nap további részében bőséges a kárpótlás. A parttól talán ötven méter távolságra már korall-hegyek emelkednek a gyorsan mélyülő víz alatt. Változatosságuk leírhatatlan. Alak-, szín-, formagazdagság eddig csak filmeken látott bősége van itt jelen. Közöttük az öt centistől félméteresig, különböző színű, rajzolatú, barátkozó kedvű halak tömege úszkál. Némelyik egészen közelről szemléli meg azt a nagydarab, szokatlan valamit, ami furcsán mozogva, fújtatva úszik el fölötte. Az autóbusszal távolabbról érkezők számára ez egy egész napos kirándulás, tehát ebéd is tartozik hozzá. A svédasztalos, alkoholmentes italokat is magában foglaló kínálatra panasz nem lehet. Az 5-6 húsétel, többféle saláta, fagylalt, gyümölcs között a legkényesebb ízlésű, európai vendég is találhat magának megfelelőt. Ebéd után, a hazautazásig, még van lehetőség egy második fürdőzésre, vétek volna kihagyni! Délután másként áll a Nap, 8-10 méter mélységig tökéletesen bevilágítja a korallokat. Minden élénkebb színekben játszik – a halak is. Igaz ez a hazafelé úton, a már ismerős sivatagi tájra, még a homokdűnéknek is más színük van.

coral-15.jpg A Coral Bech Hotelben eltöltött nyaralás legutolsó napjaiban érdemes még egy kirándulásra vállalkozni – ez már csak félnapos. Mivel a szállodai boltokban drágábbak az ajándéktárgyak, célszerű a bevásárlást szervezett, magyar idegenvezető által kísért városnézéssel összekötni. Hurghada ma már nem tükrözi azt az arab világot, ami akár még pár évtizeddel ezelőtt is látható volt itt. Eredetileg csak egy halászfalu volt, ma közel négyszázezer lakosa van. A szállodákat 26 évvel ezelőtt kezdték el építeni, jelenleg már háromszáznál is több várja a turistákat, a másfél kilométer hosszú bolt- és bazársorral együtt. Este itt nyüzsgés „nagy élet” van. A szépen kivilágított, éjfélig, éjjel egyig nyitva tartó üzletekben nagy a forgalom, egészen más, mint nappal. Meglepően sok az autó. Bár a lakosság mintegy 30 százaléka írástudatlan, ők is kaphatnak jogosítványt, képek alapján vizsgáznak. Rendkívül óvatosan vezetnek, az utcák többsége egyirányú, szinte alig van baleset.

coral-16.JPGA városnézés útvonala: egy mecset, a jachtkikötő, egy kopt templom a régi városrészben, egy keleti édességbolt, a halpiac, a zöldség-, gyümölcs-, húspiac, végül pedig egy kétemeletes áruház, ahol a vásárlásért kártyával is lehet fizetni. A városban több mint harminc mecset található, közöttük a legnagyobb, az El Mina. Előre bejelentett csoportokban, az imaidőkön kívül turisták is látogathatják, bent is szabad fényképezni. A mecsetbe lépés előtt a hölgyeknek 1 euróért ruhát kell bérelniük, ami a hajat és az egész testet befedi. A férfiaknak ilyesmire nincs szükségük. A cipőt viszont mindenkinek le kell vetni, mezítláb vagy zokniban szabad csak a zöld szőnyegen sétálni. Mivel az iszlám megítélése világszerte ellentmondásos, a látogatók számára két, ingyen elvihető könyvecskét készítettek húsz nyelven – magyarul is! A „Rövid, képes útmutató az iszlám megértéséhez” és a „Nők az iszlámban”, valóban érdekes olvasmány.

coral-17.JPG A mecsettel egy időben, annak közvetlen közelében építették a jachtkikötőt, tíz évvel ezelőtt. Szükség is van rá, mert Egyiptomban előírás, hogy minden hajót félévente ellenőriztetni kell! Egyiptom legnagyobb keresztény egyháza a kopt, jelen volt már az arabok érkezése előtt. A hagyomány szerint Szent Márk evangélista alapította. A koptokat az ősi egyiptomiak leszármazottainak tartják, a szó maga is a görög Egyiptom névből ered. Hurghadában négy kopt és két katolikus templom működik. A négy évvel ezelőtt épült nagy kopt templom a régi, turisták által kevésbé látogatott városrészben áll. Belső kiépítése erősen eltér a katolikustól. Vezetett csoportok ide is bemehetnek. Akik a szállodában megszerették az itteni édességeket, az édességboltban hatalmas választékot találnak. A megvásárolt árut úgy csomagolják, hogy sértetlenül kibírja a repülőutat.

coral-18.JPG A piacok látogatása arra egészen biztosan jó, hogy betekintést ad az ott lakók életébe. A halpiac az európai, városi embernek nem csak a szaga miatt szokatlan. Meglepő, hogy a korallok körül látott színes, érdekes halak közül milyen sok ehető! A zöldség-, gyümölcs-, húspiac is tartogat meglepetést. A frissen vágott állatok húsa a száraz melegben nem romlik meg, igaz gyorsan el is fogy. Esküsznek rá, hogy jobb az íze, mint a hentesboltokban hűtve vásároltnak. Végül az ajándékok megvásárlására is bőven marad idő. Az áruházban a hűtőmágnestől a gyerekjátékokon át a komoly búvárfelszerelésig minden kapható, a több nyelven is beszélő eladók készségesek. Minden kész a hazaútra, egy este biztosan kevés lesz otthon az összes élmény elmesélésre, és az ágyban egy ideig valószínűleg még érezni fogjuk a kellemesen langyos hullámok ringatását.

(A szerző A Kartago Tours szervezésében járt a helyszínen)

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5915055354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása