Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Megvalósult az okosparkolás Budapest Belvárosában

2019. szeptember 07. - EuroAstra

84017777.jpgJelenleg Belvárosban közel 1500 parkolóhelyen lehet használni az úgynevezett Parker telefonos applikációt, elsősorban a kerület déli részén és néhány északi utcában. 2020 végére az V. kerület teljes területén kiépítésre kerül a rendszer. Az alkalmazás már ingyenesen letölthető az IOS és androidos telefonokra is. Minderről Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere számolt be a média munkatársainak.

Magyarországon egyedülálló parkolási koncepcióval enyhíti az V. kerületet terhelő forgalmat Belváros Önkormányzata. Részben a kerületi lakók autóinak mélygarázsba történő elhelyezésével - ezt a lehetőséget már 300 belvárosi autótulajdonos használja - részben pedig az autósok számára kifejlesztett telefonos applikáció segítségével teszi élhetőbbé a Belvárost.

3_fit_800x450.jpg

Kép: Hirtv

Belvárosi Önkormányzata célul tűzte ki, hogy a kerület parkolási díjból származó bevételének egy részét olyan fejlesztésbe forgassa vissza, amelynek előnyeit mind a kerületben élők, mind a budapesti autósok egyaránt élvezhetik, így jött létre a Parker.

Szentgyörgyvölgyi Péter elmondta, hogy az ingyenes applikáció segítségével jelentősen visszaesik a parkolóhely-kereséssel töltött idő az V. kerületben, hiszen célirányosan megtalálható a legközelebbi szabad férőhely. A rendszer alapja a parkolóhelyekre telepített szenzorhálózat, amely valós időben jelzi a férőhelyek foglaltságát, megjelenítve azt egy felhasználói felületen. Az alkalmazás végigköveti a parkolási folyamatot: térképen mutatja a szabad parkolóhelyeket (akár konkrét címre történő rákereséssel is), szabadon választott navigációval elvezet a kiválasztott helyre, majd a parkolás befejeztével ezen keresztül történik a készpénzmentes fizetés is. A Parker applikáció használatát és előnyeit a polgármester a kerületben élő és éttermet üzemeltető Gianni Annonival tesztelte, ennek eredményét egy humoros kisfilmmel szemléltették a sajtótájékoztatón.

A tavaly bemutatott okosparkolási tesztüzem eredményes lezárulta után, az V. kerület déli részén, a Vámház körút és a Kossuth Lajos utca által határolt összefüggő területen 1200, valamint a kerület északi részének néhány utcájában: a Széchenyi, a Tüköry, a Falk Miksa, illetve a Balaton utcában 300 szenzorral indult el szeptember elején az éles üzem bevezetése. Belváros Önkormányzata 2020 végéig a teljes kerületre kiterjeszti az okosparkolási rendszert, sőt, a fejlesztés a reményeik szerint együttműködve a fővárosi kerületekkel egységes, hatékony parkolási rend kialakításához vezethet Budapesten.

Becslések szerint, ha az eddig telepített 1.500 szenzor esetében csupán az autósok 10%-a használja az alkalmazást: havi szinten 5.000 órával kevesebb időt töltenek felesleges autózással, ennek révén közel 10.000 literrel kevesebb üzemanyagot égetnek el, ezzel csökkentve a lég- és zajszennyezést. Valamint, egyes számítások alapján akár 3,5 millió forinttal kevesebb pénzt költenek az autósok üzemanyagra (parkolóhelyenként napi 10 parkolási esemény, 8 perc parkolóhely-keresési megtakarítás, 25 km/h sebességgel és 7 literes átlagfogyasztással számolva).

Mindazonáltal a Belvárosba látogatókat továbbra is arra buzdítják, hogy a környezettudatos szemlélet jegyében közösségi közlekedési eszközökkel vagy például kerékpárral érkezzenek a kerületbe, ezzel is hozzájárulva mindazok nyugalmához, akiknek otthonuk a Belváros.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9715042196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása