Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Dupla Nobel-díj

2019. szeptember 04. - EuroAstra

nobel_dij.jpgA Nobel-díj átadása.

   Idén, október tizedikét két irodalmi Nobel-díjat ad ki a Svéd Akadémia. A hírről ellentmondásos történetek keringenek, ezekből próbáltam kihalászni a döntés hátterét. Tény, hogy az 2018-as évben elhalasztották az irodalmi Nobel-díj átadását.

Ebben a kategóriában a döntést egy 18 tagú testület hozza, köztük Katarina Frostenson költőnő. Akit azzal gyanúsítanak, hogy érdekeltsége van egy feladatával összeegyeztethetetlen vállalkozásban. Francia férjét, Jean-Claude Arnault fotóst pedig azzal vádolták, hogy több nővel is erőszakoskodott, továbbá köze van a Nobel-díjasok nevének idő előtti kiszivárogtatásához.

A halasztást a díjat odaítélő Svéd Akadémia és a Nobel-díjakat alapító és finanszírozó Nobel Alapítvány közölte arra hivatkozva, hogy megrendült a közbizalom a botrányba keveredett testület iránt, amelynek munkáját a tagok jó része emiatt bojkottálja. A hírek már a Svéd Akadémia válságáról és a Nobel-díj reputációjának csökkenéséről szólnak.

Válaszul az Akadémia közölte, hogy minden erőfeszítést megtesz a díjat odaítélő testület hitelességének helyreállításáért és nagyobb nyitottságot vár el a jövőben a testülettől. Továbbá hogy sokan nem akarják az aktív tagságot vállalni és megrendült a nyilvánosság bizalma a testület iránt. A közlemény kiadása után az Akadémia kilenc tagja jelentette be, hogy visszavonul a testület munkájától, köztük Sara Danius, aki az első nő volt az Akadémia élén. Természetesen a botrány középpontjában álló Katarina Frostenson is lemondott.

Az 1786 óta működő Svéd Akadémia történetében egyszer volt hasonló eset. Amikor harminc évvel ezelőtt összekaptak azon, kell-e reagálniuk a Salman Rushdie indiai-brit író ellen a Sátáni versek című műve és az iszlám megsértése miatt kiadott fatvára (vallási rendeletre), amelyet az iráni forradalom vezetője, Khomeini ajatollah bocsátott ki.

Ami biztos, a Svéd Akadémiában a tagság mindeddig életre szóló volt. Viszont XVI. Károly Gusztáv svéd király, az intézmény patrónusa azonban módosításokat hagyott jóvá az Akadémia statútumában. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a tagok írásban lemondhassanak és elhagyhassák a testületet. Azokat a tagokat pedig, akik két évig nem vesznek részt a testület munkájában, lemondottként kezelik.

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr615038150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása