Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

30 ÉVE NYÍLT MEG A HATÁR | KULISSZATITKOK A '89-ES HATÁRNYITÁSRÓL

2019. szeptember 04. - EuroAstra

image49_2.jpgKerekasztal-beszélgetés Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel és Slachta Krisztina történésszel. A beszélgetést vezeti: Tóth Eszter Zsófia történész, a Veritas Intézet munkatársa.

1989. május 2-án az osztrák-magyar határon megkezdődött a műszaki határzár, a vasfüggöny lebontása. Ezután több száz keletnémet állampolgár szökött át a határon Ausztriába. Sokan a budapesti nyugatnémet, prágai és varsói nagykövetségeken kértek menedéket. Így rövid időn belül több ezerre nőtt a menedékkérők száma, akiket végül a zugligeti Szarvas Gábor utcai templom kertjében helyeztek el. A templomnak Kozma Imre atya volt a papja.

1989. augusztus 19-én a Fertő-tó mellett, Sopronnál szervezték meg az úgynevezett páneurópai pikniket, ahol az osztrák-magyar határt ideiglenesen megnyitották a keletnémet állampolgárok előtt. Több száz NDK-s állampolgár jutott át a határon Ausztriába, ahonnan később Nyugat-Németországba távoztak. Egy hónappal később, szeptember 11-én hivatalosan is megnyílt a magyar határ a nyugatra távozó keletnémet állampolgárok számára.

Milyen háttértárgyalások előzték meg az eseményt? Milyen biztonsági kérdéseket vetett fel a határnyitás 1989-ben? Hogyan élték meg a résztvevők? Milyen volt a titkosszolgálatok szerepe a határnyitásban? Ezen kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők a kerekasztal-beszélgetés során.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3515037106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása