Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Az utca más képen. Az utcán másképpen. -- MyBudapest Photo Project – fotópályázat hajléktalan alkotók számára idén 4. alkalommal a Budapest Bike Maffia szervezésében

2019. augusztus 29. - EuroAstra

4_6.jpgBudapest sokunk otthona. Megvannak a törzshelyeink: a kedvenc padunk a Margitszigeten, az utca, amin mindennap végigtekerünk vagy a sarok, ahol a péntek esti sörözés előtt összefutunk. De vajon hogyan látják a várost azok, akik számára ezek a helyek szó szerint az otthont jelentik?

 

A Budapest Bike Maffia a londoni Café Art együttműködésével idén negyedik alkalommal hirdette meg fotópályázatát hajléktalan emberek számára. A tavalyi évhez hasonlóan az önkéntesek a Fujifilm Magyarország támogatásával egyszer használatos fényképezőgépeket osztottak ki a résztvevőknek, hogy fotóikon keresztül mutathassák meg a várost, ahogyan ők látják.

Idén a Vöröskereszt Madridi utcai szállójának, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) Dózsa György úti, Táblás utcai és Alföldi utcai szállójának lakói és a Bike Maffia Vitamin Kommandó elnevezésű projektje révén utcán élő hajlék nélküli alkotók csatlakoztak a pályázathoz. A beérkezett pályamunkák közül hat tagú szakmai zsűri (Bíró Kriszta színész; Csoszó Gabriella fotós, tanár, aktivista; Nánási Pál fotós; Oltai Kata művészettörténész, kurátor; Sándor Dávid a Fortepan szerkesztője és Szepessy Ákos a Fortepan alapító szerkesztője) választotta ki azt az 59 fotót, amelyekből szeptember 9-én nyílik köztéri kiállítás a Madách téren. A kiállítás két hétig, szeptember 22-éig tekinthető meg, s közben az érdeklődők a MyBudapest Photo Project Facebook oldalán szavazhatnak a kedvenceikre. Végül a legkedveltebb 13 fénykép és az alkotók rövid történetei kerülnek be a MyBudapest 2020 naptárba. A naptár, illetve a fotókból készülő képeslapok, jegyzetfüzetek októbertől meg is vásárolhatóak a Bike Maffia weboldalán, illetve budapesti üzletekben, múzeum shopokban. Az eladásokból származó teljes nyereséget a kiválasztott képek alkotói, hajléktalan művészek kapják.

A kezdeményezés célja, hogy lehetőséget adjon a hajlék nélkül élőknek, hogy megmutathassák tehetségüket és mindennapjaikat,  és ezáltal felhívja a figyelmet a hajléktalanság problémájára, halványítsa a sztereotípiákat és szűkítse a társadalmi rétegek közötti szakadékot.

A kiállítás szeptember 9-én 18 órakor nyílik a Madách téren, ahol a fotókat  készítő hajléktalan alkotókkal személyesen is találkozhatnak a látogatók.

A kiállítás ideje alatt a szervezők programokkal várják az érdeklődőket, szeptember 15-én 17 órai kezdettel Háy János író, Csuja Imre az Örkény Színház színésze, Németh Anikó Ködmadár és Zilahy Tamás, hajléktalan szerzők olvasnak fel saját és más írók, költők műveiből, a szeptember 22-én 17 órakor pedig  a Csíkszerda kóruscsalád kamaraprojektje búcsúztatja a kiállítást, amely az ősz folyamán vándorkiállításként más helyszínekre is ellátogat.

 

A kiállítás Facebook eventje:

https://www.facebook.com/events/1631012020373188/

Facebook:

https://www.facebook.com/mybudapestphotoproject/

Instagram:

https://www.instagram.com/mybudapestphotoproject/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr815027632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása