Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Az utazó nagykövet

2019. augusztus 25. - EuroAstra

kupa.jpgKupa Mihály Antall József miniszterelnökkel

   Fejlődő országnak nevezik tapintatosan azokat az államokat, ahol az egy főre eső éves jövedelem nem éri el a 300.000 forintot és kevés a remény van ennek változására a lakosság képzetlensége, valamint a természeti kincsek hiánya miatt. Az 1970-es években a gazdagabb országok lelkiismerete megszólalt és segíteni próbáltak a fejlődő államoknak nemzeti jövedelmük néhány tized százalékával.

Kupa Mihály közgazdásszal tizenkét évig dolgoztam egy munkahelyen, nem voltunk barátok, de jól kijöttünk egymással. A tíz évet két-három hónapos kihagyások szakították félbe. A Lázár-kormány (1975-1987) miniszterelnök helyettese, Marjai József volt, akire a fejlődő országok támogatásának ügyét bízták rá. Ő „kikérte” az angol és francia nyelven tárgyalóképes Kupa Mihályt, hogy elküldje egy-egy fejlődő ország kormányához és derítse fel, milyen módon lehetne támogatásunkat hatékonyan felhasználni. Ugyanis gyakran rossz helyen kötöttek ki ezek az anyagi, vagy természetbeni juttatások. Így ragadt rá Kupa Mihályra az „utazó nagykövet” elnevezés.

Életpályája rendkívüli. Az 1956-os forradalom után koncepciós perben tíz hónapi börtönbüntetésre ítélték. Majd a Chinoin gyár segédmunkása lett, ahol néhány év alatt a Mikrobiológiai Laboratórium kísérleti üzemének vezetőjévé nevezték ki. A munka mellett kezdett el tanulni a Közgazdaságtudományi Egyetemen, 1969-ben kapott diplomát.

A rendszerváltás után pénzügyminiszternek nevezték ki. Ekkor a Világbank és a Nemzetközi Valuta Alap közgyűlésein képviselte Magyarországot. 1991-ben  az Országgyűlés tagja lett, Szerencsen szerzett egyéni képviselői mandátumot. A Magyar Demokrata Fórum frakciójához csatlakozott, de nem lépett be a pártba.

1993 elején nézeteltérése támadt Antall József miniszterelnökkel, miután nem sikerült feloldania az ellentéteket, lemondott. Utána keserűen mondta szűkebb körben,  hogy a kormány nem érzékeli a különbséget a monetáris és a fiskális intézkedések között. (Monetáris ügyek: pénzkibocsátás, államkötvények, hitelfelvétel, valuta árfolyamok, kamat szabályozás. Fiskális ügyek: állami költségvetés, pénzügyi szabályozó rendszer, számvitel, adók megállapítása, adóellenőrzés.)

Az utazó nagykövet ma 78-éves és jó egészségnek örvend.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1015022812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása