Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Amit az eladókról tudni kell az ingatlanpiacon -- Nagyobb lakásba költözünk és örökséget értékesítünk a leggyakrabban

2019. augusztus 25. - EuroAstra

elado_molino_01.jpgAz ingatlanpiacon a legtöbbször a vevői oldalt vizsgálják, de érdemes ránézni a másik félre és az őket motiváló okokra is, igaz, az eladói ügyfélprofil nem sokat változott az elmúlt egy évben Budapesten, derül ki a Duna House elemzéséből. Az ingatlaneladások közel felét, arányaiban túlnyomó többségét a nagyobb ingatlanba költözés motiválja, azaz a fővárosiak szeretnének egyre nagyobb lakásokba költözni. Az eladók kora sem mutat drasztikus eltérést az egy évvel ezelőtti értékekhez képest, jellemzően a 30-50 év közöttiek uralják ezt a szegmenst, de a legfiatalabbaktól eltekintve, akik jellemzően még vagy nem birtokolnak ingatlant, vagy nem akarják cserélni azt, minden korcsoport szép számban képviselteti magát. Az eladók társadalmi státusza vegyes, ám kiegyensúlyozott képet mutat, többnyire a beosztottak, nyugdíjasok és a vállalkozók vannak jelen eladóként az ingatlanpiacon.

A Duna House saját tranzakciós adatai alapján a fő eladási oknak a fővárosban az addigi lakás kinövése számít. Átlagosan 50-60 négyzetméter körüli ingatlanok kerülnek ekkor a piacra, amelyek jellemzően 30-40 millió forint között kelnek el és ez biztosítja a következő ingatlan megvételének egy részét.

A második leggyakoribb eladási indok hónapról hónapra változik, tulajdonképpen a kisebb lakásba költözés és a megörökölt ingatlan értékesítése közel azonos részt képvisel az ingatlanpiacon. Ezen okok az eladások 15-20 százalékát adják. A kisebb ingatlanba költözés esetén 100 négyzetméter körüli lakások eladásáról beszélhetünk, amelyekért jellemzően 35-45 millió forint körüli bevétel tartozik. Az örökölt ingatlanok mérete és ára ennél valamelyest alacsonyabb.

„Az eladási okok közül kiemelkedik a nagyobb lakásba költözés, amely az állami támogatások hatására tovább fokozódhat – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. Az idősebbek ezzel szemben a gyermekek kiköltözése után túl nagynak érzik lakásukat és kisebbet keresnek helyette. Nagy számban értékesítenek örökölt ingatlant is, de sokan számolnak az ingatlannal hosszabb távon is, így beköltöznek vagy albérletként hasznosítják” – tette hozzá az elemzési vezető.

A befektetésként vásárolt ingatlanok értékesítésének nagyobb aránya fontos gazdasági változásokra utalhat, azonban erről még egyáltalán nem beszélhetünk. A befektetői értékesítések a teljes fővárosi forgalom kis részét fedik le, mindössze az eladások 2-8 százalékát adták az elmúlt egy évben. Jellemzően ezek az egy éven belül vásárolt, majd felújított állapotában újra értékesített ingatlanok, amelyek mérete hónapról hónapra nagy változatosságot mutat, áruk pedig jellemzően 30-50 millió forint között mozog.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2915023048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása