Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Curriculum vitae

2019. augusztus 15. - EuroAstra

750ft_budapest_1998pp-1200x600.jpg750 forint Budapest egyesítése 1998 PP

 

Nevem Budapest, 146-éves vagyok, szakképzettségem főváros, munkahelyem Magyarország. Lakásom területe 525 négyzetkilométer. A tengerszint feletti magasságom 105 méter. Megtalálhatnak az északi szélesség 47 fok, 29 perc, a keleti hosszúság 19 fok, 2 perc. földrajzi koordinátákon. Telefonszámom 00-36-1.

Származásom eléggé zavaros, a történészek máig vitatkoznak rajta. Az egyik vélemény szerint  Bendegúz nagykirálynak elsőszülött fia volt ősapám Buda, főfejedelmi rangban. Uralkodásának kezdetétől fogva kénytelen volt a hatalmon osztozkodni harcias öccsével, Attilával, aki végül Kr. u. 445-ben.megölte és követte őt a trónon.

Viszont a középkori krónikák szerint Buda magyar személy, aki Bleda királynak tulajdonított aquincumi római romvároshoz tapadó legendák révén került a képbe. Bleda király a magyar irodalomban Buda néven vált ismertté. Akinek még ez sem elég, olvassa el Arany János Buda halála című elbeszélő költeményét.

Szerencsére van más magyarázat is. A Buda név a korai Árpád korban az ókori Aquincum helyén épült települést jelölte, amelyet csak a tatárjárást követően, a budai Vár megépítése után kezdtek Óbuda néven emlegetni. Középkori forrásainkban is előfordulnak Buda nevű személyek.

A rövid italt kedvelő kutatók szerint a városnév eredete a szláv „voda”, valamilyen vízzel összefüggő jelentésű kelta szóból származhatott. Bár az is lehet, hogy a török Blida szóból eredt, amely magyarul „bölcs uralkodó”. Ezzel az atyai ággal végeztünk.

Ősanyámat állítólag Pestnek hívták, ezt alátámasztja, hogy Pestújhely régen önálló község volt Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyében. Másrészt pest a hun nyelvben kemencét, kályhát jelent. Abban megegyeznek a szakemberek, hogy Pest nevének eredete a honfoglalás korába nyúlik vissza, és jelentése valamilyen módon a Gellért-heggyel kapcsolatos. Pest ugyanis a szláv nyelveken barlangot, sziklaüreget jelent. A régi magyar nyelvben a kemencét nevezték pestnek, ahogy az például a Székelyföld egyes részein még ma is hallható.

Lépjünk át a zavaros magyarázatokon. P. mester (Anonymus) krónikája                                                                            szerint Taksony fejedelem Pest várát az uralkodó Bular földjéről beköltözött mohamedán vallású Billa és  Bocsu testvéreknek adományozta. A Gesta Hungarorumot pedig hitelesnek kell tekinteni.

A magam részéről, abbahagyom őseim kutatását. Mac-Mahon tábornagy, a krimi háborúban hírt kapott arról, hogy a cári csapatok fel akarják robbantani a stratégiai fontosságú Malakov-bástyát. A francia vezér erre higgadtan azt felelte: "J'y suis et j'y veste." Itt vagyok és itt is maradok. Meg is nyerte a csatát.

Én is  mint főváros és mint jogi személy ugyanezt vallom.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4715009376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása