Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Továbbra is a szépirodalomé és az önismereté a főszerep - Bookline Top50

2019. augusztus 13. - EuroAstra

mora50.jpgSzép számban képviseltették magukat a szépirodalmi írások, és az olvasók szerették azokat a könyveket is, amikből film vagy sorozat készült. A Bookline júliusi sikerlistájának élmezőnyében minimális változás történt az előző hónaphoz képest, első helyen továbbra is a csernobili atomkatasztrófa háttértörténetét bemutató könyv áll, ezt követi a magyar pszichológus Orvos-Tóth Noémi sikerkönyve az örökölt sorsokról, harmadik helyen pedig Csernus doktor hívja fel a figyelmet az élet pillanatainak tudatos megélésére.

 

Közös tragédiáink, sorsunk, életünk.

Az elmúlt hónapokban korunk egyik legtragikusabb atomkatasztrófájának története nemcsak a képernyőket, de a könyveladási listákat is uralta. Szvetlana Alekszijevics Csernobili ima című könyve második hónapja vezeti a Bookline sikerlistáját. A könyv által megismerhetjük az áldozatokat, a felelősöket és a szovjet mentalitásba belerokkant önkénteseket.

Továbbra is a sikerlista élén Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve. A kötetben bemutatott történeteken, esettanulmányokon keresztül nemcsak a magunkban hordozott családi frusztrációkat ismerhetjük meg, de azok elengedéséhez is segítséget kapunk.

Az élmezőnyt záró Egy életed van már címében összefoglalja azt az üzenetet, amit Dr. Csernus Imre át szeretne adni legújabb könyvével. A pszichológus egyik lefontosabb célja művével, hogy felnyissa az olvasók szemét és megmutassa nekik milyen az őszinte, kiteljesedett élet.

 

Júliusban is sokan olvastak szépirodalmat.

Závada Pál új regénye, a Hajó a ködben továbbra is nagy sikernek örvend, a regény a Weiss Manfréd Művek zsidó származású örököseinek történetét mutatja be 1944 tavaszán. Az idei Libri irodalmi közönségdíjas Krusovszky Dénes debütáló regényéről joggal írták, hogy letehetetlen. Az Akik már nem leszünk sosem az első mondatával beránt minket és egy izgalmas időutazásra visz Iowa City-től Debrecenig, lapjain feltárulnak az eltitkolt múltbeli cselekedetek hatásai.

A felnövés kiszámíthatatlan, nehézkes folyamatát ismerhetjük meg egy tizenéves kislány szemszögéből Grecsó Krisztián Vera című regényében. Péterfy-Novák Éva pedig újra tabukat döntöget legújabb könyvével. Az Apád előtt ne vetkőzz rendkívül bátran szól családi titkokról, hozott traumákról, pedofíliáról.

 

Több olyan könyv is felkerült a listára, amely sorozatként és mozifilmként is hatalmas sikert aratott. Ilyen Rachael Lippincott Két lépés távolság könyvének filmes kiadása, amelyben két beteg tinédzser szerelmét ismerhetjük meg. Anna Todd több története is helyett kapott a legsikeresebb könyvek között. A Miután összecsaptunk, Miután elbuktunk és a Miután boldogok leszünk történeteiben az írónő folytatja Tessa és Hardin történetét, amelyet a nagyközönség a Miután című filmben ismerhetett meg, amit Todd ugyanezen című regénye alapján készítettek el. Margaret Atwood disztópiája, A Szolgálólány meséje pedig egy olyan megrázó víziót mutat be, amelyben a nők egyetlen feladata, hogy a vallás, az állam és a szaporodás szolgálatában álljanak. A mára klasszikussá vált történetből számos filmes és színházi feldolgozás után 2017-ben tévésorozatot is készítettek.

 

A nyár nem telhet el kalandok nélkül, így korántsem meglepő, hogy Fiala Borcsa Balatoni nyomozása újra felkerült a sikerlistára. A történet ízig vérig kalandregény, amelyben a főhősöknek kódokat és találós kérdéseket kell megfejtenie, hogy rábukkanjanak az elrejtett kincsre. Az olvasók olyan helyszíneket járhatnak körbe, mint Révfülöp, a Folly Arborétum és Hegyestű. Bosnyák Viktória A sirály a király? című könyvében pedig már az iskolakezdésre készíti fel a nebulókat, a szórakoztató kalandok elolvasása közben válhatnak a helyesírás szakértőivé a legkisebbek.

 

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el négy évvel ezelőtt a Bookline a Szívünk rajta gyerekkönyvajánló programot, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást, ami júliusban a program szakmai és gyerekzsűrije szerint Marie-Aude Murail A lélekdoki című könyve lett. A szakmai csapat részéről D. Tóth Kriszta író, újságíró a következőket mondta a könyvről: „Nagyon mai történet ez, benne olyan fontos, sokszor tabusított témákkal, mint internalizált rasszizmus, transzneműség, egyedülálló apák élete, vagy épp maga a kamaszkori pszichoterápia. De mindez mégsem nehéz vagy sok - ellenkezőleg: természetes.”

 

Szívünk rajta 2019. július - Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

Könyvmolyképző  Marie-Aude Murail : A lélekdoki 

Móra                      Menno Metselaar - Piet van Ledden : Ki volt Anne Frank?

Ecovit                    Berg Judit : Az őrzők rád talál

Móra                      Éve Herrmann : 100 Montessori fejlesztő gyakorlat óvodásoknak

Kolibri                    Axel Scheffler : Csere-bere állatok

 

https://bookline.hu/szivunkrajta

https://www.libribookline.com

https://bookline.hu/news/news.action?id=4813    

 

Lantai József 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4215003392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása