Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Szövegértés

2019. augusztus 13. - EuroAstra

index_147.pngA belvárosi ékszerüzlet kirakatában szebbnél szebb karkötők, nyakláncok, gyűrűk sorakoztak rendben. Briliáns, zafír, smaragd és türkiz kövek sem hiányoztak a brossokból, fülbevalókból. Az ilyen üzletek mágnesként vonzzák a betörőket. De a bejárati ajtón és a hatalmas kirakatban tábla állt.

„A személyiségi jogok  védelméről szóló jogszabály előírásai szerint tájékoztatjuk. Üzletünket teljes körűen bekameráztuk A belső helyiségekben mozgás- és hőérzékelő riasztó berendezést szereltünk fel, amely a rendőséghez van bekötve. Megértését köszönjük!”

A betörőnek alvilági körökben Talpas volt a ragadványneve, negyvenötös cipőmérete okán. Négyszer volt már  büntetve erőszakon cselekményekért, betöréses lopásért. Nagy tapasztalattal rendelkezett. Mellesleg a börtönben szorgalmasan dolgozott és jó magaviselete miatt mindig kétharmaddal szabadult. Éjfél után egy órakor az üzlet bejáratához lépett. Óvatosan kiszedte a biztonsági rács csavarjait. Majd egy kézi satuval, úgynevezett sikattyúval eltávolította a Wertheim-zárat a helyéről és egy kampós eszközzel belülről kinyitotta az ajtót.

Először a kasszához ment, kifeszítette a fiókot, kivette a készpénzt. Utána elkezdte pakolni a szatyrába az élszereket. De alig hogy nekilátott, két rendőrautó állt meg az üzlet előtt. Ennél azért okosabbnak gondoltuk Talpas, mosolygott rá a főtörzsőrmester. És kattant a bilincs, letartóztatták.

Mint ismeretes, egyszerű tényállású ügyekben, ahol a bizonyítékok egyértelműek, az ügyészség gyorsított eljárás lefolytatását is kérheti a bíróságtól. Erre például tettenérés esetén kerül sor, vagy ha a tettesnél megtalálják a lopott értékeket. Ilyenkor  a bíróság azonnal vagy egy-két napon belül megtárgyalja az ügyet. Az ítéletet is azonnal kihirdetik.

A végeredmény három év fegyház, többszörös visszaesőknek ez dukál. Talpas tudomásul vette az ítéletet. A bíró megszólította. Mondja, miért tette ezt, hiszen a tábla feliratából nyilvánvaló volt, hogy a rendőség perceken belül ott terem?

Bíró úr kéremszépen, ha én el tudnám olvasni és megérteni az ilyen szövegeket, akkor rendes munka után néznék és nem kerültem volna már négyszer a sittre.

  Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6315006462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása