Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Az államalapítás Ünnepére -- A Magyar Ízek Utcáján mutatkoznak be Magyarország legjobb kenyerei , az ország tortája és az ország cukormentes tortája is

2019. augusztus 11. - EuroAstra

magyarizekutcaja.jpgAz augusztus 20-i Szent István-napi ünnep kísérő-rendezvényeként immáron tizedik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját augusztus 18-20-a között, így idén így már három napon át lesz kóstolható az ünnepi kenyér mindazok számára, akik kilátogatnak a Várkert Bazárhoz. Az év egyik legnagyobb látogatottságú gasztronómiai eseményén visszatérően itt mutatják be a nagyközönség előtt a Szent lstván napi kenyeret, az Ország Tortáit, valamint számtalan gasztronómiai különlegesség is felvonul az ország és a Kárpát-medence minden tájáról. 



A Magyar Ízek Utcája 2019-ben, az augusztus 20-i ünnepségek kísérő-rendezvényeképpen idén tizedik alkalommal kerül megrendezésre. A rendezvény létrehozásával az volt a cél, hogy a Magyarország, Kárpát-medence és a velünk élő nemzetiségek gasztro-kultúráját, annak sokszínűségében mutassák be, teret adva olyan termelőknek, élelmiszer előállítóknak, akik minőségi, helyi alapanyagokból készítik termékeiket, A résztvevők válogatása során a terményekre, alapanyagokra, azok egyediségére összpontosítanak a szervezők.
A tíz év alatt nagyon sok kiállító csatlakozott a rendezvényhez, és az elmúlt évek tematikus programjainak ízeit is viszontláthatják a látogató; fűszerek, gyümölcsökből készített termékek, a lekvártól a pálinkáig, kézműves sörfőzdék, mézek, kolbászok és füstölt húsok, kenyérfélék, zöldségkészítmények, borászatok és minden, mi szem szájnak ingere. Több mint százötven kiállító vesz részt a rendezvényen.


„Tűzön főtt"

A jubileumi évben a Kárpát-medencei népi gasztrokultura sokszínűségének bemutatására helyezik a hangsúlyt. A legváltozatosabb, egy-egy tájegységet jellemző, hagyományos étel elkészítésére érkeznek csapatok az ország minden tájáról és a határon túlról. Puliszka Pusztinából, öhön az Alföldről, káposztaleves a Felvidékről, dödölle Őrségből, paradicsomos töltött káposzta Szatmárból, halászlé a Dél-Duna
mellől, birkapörkölt Karcagról, káposztás paszuly Kárpátaljáról, és így tovább. Az ételek mind helyben készülnek, így figyelemmel kísérhetik azok hagyományos ételkészítése eljárásait, elleshetnek izgalmas praktikákat, melyek eredete a régmúltba nyúlik vissza.


Ezeken túl, a vásár vendéglátói azt a feladatot vállalták, hogy ezt a tematikát erősítsék. Készül pacal, tökös lecsó, kakastöke pörkölt, bárányragu. Persze azokra is gondoltak, akik a könnyebb ízeket kedvelik vagy húsmentesen táplálkoznak, lesz jérceragu laskagombával, vajon pirított puliszka lecsómártással, és még sok más finomság.

 

Szent István-napi kenyerek

 

A kenyér a Iegalapvetőbb élelmiszerünk, az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizálja. Az augusztus 20-i állami ünnepen a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérrel pedig azt fejezzük ki, hogy az élet és a haza összekapcsolódik. ldén háromféle kenyérből is választhatnak a fogyasztók!

 ,,A kenyér a magyarok számára ősidők óta egyet jelent az élettel, a búzában gazdag Pannónia vidékén a kenyér szeretete szinte belénk égett, így az évente megújuló Szent lstván napi kenyerünk bemutatására nem is találhatnánk jobb helyet, mint a válogatott, minőségi magyar alapanyagokat, a magyar ízeket és recepteket felvonultató, valamint a magyar kézműves élelmiszerek garmadáját bemutató Magyar Ízek Utcáját. Mindenkit várunk szeretettel, kóstolják meg a díjnyertes kenyereket és a hazai sütőipari vállalkozások termékeit" — mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

 

A Magyar Pékszövetség idei, immáron VIII. kenyérversenyére csaknem félszáz nevezés érkezett 3 kategóriában. Legfontosabb eleme az államalapítás évfordulójára készülő ünnepi Szent István napi kenyér, míg a Rozskenyér és innovatív kenyér kategóriák nyertes termékei azoknak nyújtanak alternatívát, akik nem fogyasztanak búzakenyeret. Mindhárom nyertes kenyeret az augusztus 20-i ünnepen, a Magyar Ízek Utcájában lehet megkóstolni.

 Idén ráadásként pénzdíjas verseny került kiírásra és már nem csak a Magyar Pékszövetség tagjai nevezhettek, hanem bárki, akinek pék-árúja megfelelt a versenykiírás feltételeinek (azaz, többek között a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak), illetve megfelelő minőségi jegyekkel bír a héjazat, a bélzet, az illat, az íz és az aroma vonatkozásában. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, úgy, hogy törekedniük kellett magyar alapanyagok felhasználására, a pék-árú csak természetes anyagokat tartalmazhatott. 

A nyertes receptúrák szabadon hozzáférhetők minden sütőipari gyártó számára, bízunk benne, hogy sokan csatlakoznak, így a termékek augusztus 20-a után az ország számos pontján kaphatók lesznek. 

 A Magyar Pékszövetség idei, augusztus 20-i termékversenyén a  kétkörös szakmai zsűri döntése alapján a fehérkenyér kategória nyertese, egyben a 2019-es év Szent lstván napi kenyere, így az év kenyere a kovásszal készült kézműves "Szerencse Tarsoly" lett, amely minden tekintetben méltó arra, hogy augusztus 20-án az ünnepi asztalra kerüljön. A Magyar Pékszövetség 2019-es kenyérversenyét a Pedró Pékség az lnnovatív kategóriában is megnyerte, a rozskenyerek közül a VELA Kt. bizonyult a legjobbnak. A 2019. évi Szent István napi kenyeret bemutatták az államalapításunk nemzeti ünnepének sajtótájékoztatóján a Parlamentben.

A "Szerencse Tarsoly" a  Pedro Pékség fejlesztése; búzalisztből, durumliszttel és 100% szűrt természetes almacukorral készül, különleges formájú, ropogós, kézműves búzakenyér. Mivel a durumbúzában levő keményítő lassabban szívódik fel, lassabban emeli a vér cukorszintet, így alkalmas a cukorbeteg fogyasztók számára.

A kézműves, hagyományos kovászolási eljárással készülő termék hozzáadott préselt élesztőt (Saccharomyces cerevisiae) nem tartalmaz, így az élesztőre kis mértékben érzékenyek számára is ajánlott fogyasztása. Cukorbetegeknek a lassan felszívódó keményítő tartalma miatt, a sportolók részére magas fehérje tartalma miatt javasolt. Magas víztartalmából kifolyólag sokáig friss, puha és jól élvezhető kenyér. Kiváló szendvicsalapanyag reggeli, de akár ebéd mellé vagy pirítósnak vacsorára. Egészséges és finom, semmilyen mesterséges tömeg- vagy térfogatnövelő adalékanyagot nem tartalmaz, ezáltal mindenki számára egészséges és elérhető kenyérforrás. A durumbúza gazdag az emésztést elősegítő rostokban, A, B, és E-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban.  Kiválóan illeszkedik a sportolók étrendjébe, mivel kiemelkedően magas a fehérjetartalma. 

 A Magyar Pékszövetség így a hagyományokhoz híven, idén is egy igazi kovászos új-búza lisztjéből készült kenyeret kínál az ünneplő magyarok asztalára. A kenyér magyar pékségben, pékmester keze által készül, rendkívül nagy hozzáadott értékkel. A kenyér természetesen Magyar Pékség Védjegy címkével is el lesz látva, támogatva a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart. A védjegy biztosítékot nyújt
a fogyasztónak, hogy megbízható és állandó minőségű terméket tart a kezében, amely mindenki számára elérhető és megfizethető. 

2002. november 11-én nyitotta meg kapuját a Pedró Pékség, nevét az alapító Vajda Peterről, azaz Pedró-ról kapta. Ő volt az, aki már 23 évesen mert nagyot álmodni azzal, hogy 2 fő alkalmazottal és 

családi összefogással Pékséget nyitott Sokorópátkán. Napjainkban már 2 üzemmel, 9 saját bolttal és több mint 120 munkatárssal szolgálják ki vásárlóik igényeit.


Kezdetektől elkötelezett hívei a minőségi péktermékeknek. E tekintetben nem ismernek kompromisszumokat. Nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra: egy-egy új pék-árú megalkotása több hónapos munka eredménye. Ennek érdekében rendszeresen részt vesznek hazai és nemzetközi konferenciákon, versenyeken, hogy újabb ötleteket, technikákat sajátítsanak el.
A pékség régi recepteket alkalmaz, nem feledve a régi békeidőket, sőt fontos számukra a régmult értékeinek visszahozása. Minden termeknek megvan az elkészítési ideje, nem szabad sürgetni, annál finomabb egy termék, minél lassabban készül el. Pékjeik szaktudása segíti a vállalkozást a kiváló minőség elérésében, helyi alapanyagokat, élelmiszereket használnak, a lekvárok, házi tej, házi túró, vaj, dió és egyéb anyagok, mind őstermelőktől származik.

A siker kulcsa számukra a családi értékek, a hagyományok és a vásárlói élmény. Pékboltjaikban található gyereksarok, havi rendszerességgel tartanak gyerekprogramokat. Üzleteikben egyedi stílusú, jó hangulatú közösségi tereket alakítottak ki, amelyek mind a régmúlt értékeit idézik.

 Beregi rozs kenyér

A 60%-ban rozslisztet tartalmazó Beregi rozskenyér hagyományos technológiával, hosszú érésű rozskovásszal készül, amelynek érési ideje legalább 10 óra. Összetételében egy igen különleges

ízesítést használtak megalkotói, amelyet korabeli írásokban leltek fel. A Kárpát-medencei kenyerek „fűszerezése" ma már csak szórványosan fordul elő, de a XX. század elejéig gyakran használták.

Természetesen, a rozskenyerek gyártásához a mai napig jellemző maradt a különböző, megszokott fűszerek használata, például a fűszerkömény, koriander, ánizs vagy ennek keveréke. Ezen okból

kifolyólag a Vela Kft. pékmestere egy ritka fűszerezést választott ennek a kenyérnek a megalkotásakor, amely a XIX. század végéig volt jellemző, a beregi térség és Erdély egyes részein is

ritkaságnak számított. Ez a titokzatos fűszer pedig nem más, mint a borsikafű (népies neve: borsfű, csombord; hurkafű), amely különleges illatot és aromát ad a kenyérnek. 

A kenyér felületén a bevágásnak is egyfajta jelzésértéke volt. Külső felületén, a többféle vágási technika alkalmazásának eredményeként, a sütés során alakzatok formálódnak, melyekhez sok helyen hiedelem is kötődik. A hosszanti egy-vonás a kenyér felületén az egységet és az összetartást jelentette. A vekni ferde vonása a jó szívvel kínálást, a keresztvágás pedig az áldást jelentette. A Beregi rozskenyér megalkotásakor ezen korabeli írásokat, szokásokat és tradíciókat vették figyelembe, felhasználva őseink tudományát is. 

 

 Királybúzás kenyér — a legjobb innováció

A királybúza olyan új, magyar nemesítésű búzafajta, amiben a tönke búza és a tönköly minden előnyös tulajdonsága egyesül. A fehérjetartalma rendkívül magas (25-50%-kal több a közönséges búzáénál), míg a felszívódási hányadosa 95% körüli, azaz hasznosítási aránya mindössze 3%-al marad el a marhahúsétól. A közönséges lisztekhez képest a Király búzából készült lisztek fehérjetartalma nagyságrendekkel magasabb, aminosav összetétele jóval kedvezőbb, ezért a szervezet számára könnyen felismerhető. Az ebből készült lisztet különleges technikával őrlik, ennek eredményeként vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag, tartalmazza a csíra és a korpa részeit is.  Az ebből készített kenyér rendkívül finom és egészséges paraméterekkel rendelkezik. A termékkel ki lehet szolgálni azokat a fogyasztókat is, akik egyre tudatosabban étkeznek, így vásárláskor az egészséges életmódot támogató pék-árút vásárolják.

A sütőipari vállalkozások kapacitásának mintegy 60-65 százalékát kitevő vállalkozások szakmai érdekképviseletét a Magyar Pékszövetség látja el, amelynek több mint 300 tagja van. A szervezet 21 tagú társadalmi elnökséggel működik, területi munkáját 9 régióban szervezi, végzi.
www.pekszovetseg.hu


Magyarország Tortája

-magyarorszag-tortaja-verseny.jpg

2019-ben a „Boldogasszony csipkéje” lett Magyarország Tortája, Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása.

gesztenye.jpg

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Gyuris László szegedi cukrászmester nyerte a „Kicsi Gesztenye” tortával.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Évről-évre egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri.

Magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek szigorúan csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.
Idén 31 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája címre.

A szakmai zsűri kétfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest.  Az első körben az anonim nevezett tortákból választ ki a zsűri öt tortát, majd újra-kóstolják a döntős tortákat és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.

A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kell elkészíteniük a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján pontoznak.

Így születik meg a győztes, mely idén nem más, mint a „Boldogasszony csipkéje”, Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrászmesterének alkotása.  A tehetséges fiatal cukrász az elmúlt évek döntőinek rendszeres résztvevője, az elmúlt évben bronzérmet nyert.

A Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezése. Nevét csipkézett leveleiről kapta és ízletessége mellett gyógyhatása is figyelemre méltó, magas vitamintartalma miatt az egyik legegészségesebb gyümölcsünk.

A nyertes torta méltán viseli ezt a nevet, hiszen összes rétegében megtalálható ez a rendkívül ízletes gyümölcs. Egy torta több, mint hatszáz gramm málnát tartalmaz.

Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát.  A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, amelynek közeit málnalekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítjük.

Üde, friss és nagyon gyümölcsös az idei győztes, mely jellegében közelebb áll a hazai tradicionális sütemények világához, készítésének technológiája viszont ötvözi a hagyományt és az új trendeket.
 
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel.  Idén nyolcadik alkalommal írták ki a versenyt, melyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyag-listából válogathattak.

 Az idei győztes, Magyarország Cukormentes Tortája 2019-ben a Kicsi Gesztenye torta lett, melyet a szegedi  A Cappella Cukrászda  aranykoszorús cukrászmestere, Gyuris László alkotott meg.  

A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és gabonalisztet. A kreációt a gesztenye alapozza meg, a gyümölcs egyedi és különleges ízvilággal, több mint 500 éves múlttal rendelkezik Magyarországon. Vitamin-, ásványi anyag és élelmi rost forrásként is értékes alapanyag.

 A torta ízvilágát a gesztenye mellett a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. Az édesség tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit korona-szerűen 

vesznek körbe a csokoládé ívek. Így a torta a harmonikus, egyedi ízvilágához elegáns küllemet is kapott. A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyaszt. A gesztenye mellett a torta őrölt csillagánizzsal fűszerezett áfonyát is tartalmaz, melynek kellemesen savanykás íze adja a sütemény frissességét. Domináns összetevője a mogyorós ropogós is, aminek ízét mogyoróolaj és mandula paszta hozzáadásával fokozta a cukrász. A torta tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, melyet koronaszerűen veszik körbe a csokoládé ívecskék. Így a torta a harmonikus, egyedi ízvilágához elegáns küllemet is kapott.

A Kicsi Gesztenye alacsony szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető könnyű finomság melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet torta 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel évek óta az, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre.


A győztes tortát a nagyközönség először a Magyarország Tortájával együtt augusztus 18-án, 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján, a budapesti Várkert Bazár területén kóstolhatja meg, illetve augusztus 18-tól országszerte több száz cukrászdában. Az árusító cukrászdák listáját augusztus 14-től megtalálják a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 18-ig napról napra bővülni fog.
 

A torták minőségének védelme érdekében, idei kezdéssel, mindkét recept csak az év végétől lesz nyilvános, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik.

Fogadják és kóstolják szeretettel Magyarország Tortáját és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét, melyekkel a cukrász szakma tiszteleg hazánk nemzeti ünnepe előtt !

www.egycseppfigyelem.hu 

 

Harmat Lajos

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2515000420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása