Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Nevem: István

2019. augusztus 07. - EuroAstra

istvun.jpg Népszerű és gyakori név Magyarországon a XVI. századtól kezdve. Ladó János nyelvész szerint „elsősorban Szent István király tisztelete miatt.”  Feljegyezték, hogy például 1750-ben Debrecenben a református férfiak 31%-a István névre hallgatott. Az utóbbi időben kevesebb újszülöttet neveznek el Istvánnak.1967-ben a harmadik, 1970-1987 között a hatodik  és 2017-ben a tizenhatodik leggyakrabban előforduló név volt hazánkban. A csökkenés ellenére az 1200 választható férfinév között még mindig nyerő.  

Talán az is szerepet játszik a névválasztásban, hogy se szeri, se száma a híres magyar történelmi személyiség Istvánoknak. Három királyunk is ezt a bevet viselte, úgyszintén Werbőczy, Dobó, Széchenyi, Tisza, Bethlen és még sokan mások. Emlékezzünk meg egy Szent István királyról szóló, templomban is énekelt himnuszról, amelynek kezdő sora: Ah, hol vagy, magyarok tündöklő csillaga? Vagy Petőfi: István öcsémhez című gyönyörű versére.

 Az István név a görög Sztephanosz-ból származik. Koszorút jelent. (babér?) A régi görögök életében igen fontos jelkép volt a koszorú, ezzel díszítették a házat fiúgyermek születésekor, házasságkötéskor. Ez volt a híres harcosoknak, a versenyek győzteseinek és a közélet kiváló polgáraiknak a dísze, jutalma. Athénban a hivatali méltóságnak és a sérthetetlenségnek jele volt.

Újszülötteknek István elnevezése lendületet kapott 1983. augusztus 18-án, amikor bemutatták Szörényi-Bródy-Boldizsár „István, a király” című rockoperáját. Az óriási sikert aratott és azóta is repertoáron lévő mű premierje Budapesten, a városligeti szánkózódombon történt, amely ekkor kapta a Királydomb nevet, és ma már hivatalosan is így nevezik.

Témája a magyar történelem legnagyobb rendszerváltása. A magyar törzsszövetség vezetői a honfoglalás után száz esztendővel belátták, hogy a lovasnomád magyarokat le kell telepíteni és nyugat-európai jellegű állammá kell szervezni.. Az államszervezéssel együtt járt a feudális gazdasági és társadalmi rend bevezetése, a római eszmeiségű kereszténység felvétele és a központi hatalmú királyság intézményének elfogadása.

 

 

: Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4614998118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása