Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Újabb ezredév probléma, más háttérrel, más mechanizmussal?

2019. július 31. - EuroAstra

index_385.jpgBár még van időnk, 2038-ban ismét van esély egy jó kis digitális apokalipszisre. Kétségtelen, hogy ez az évszám nem cseng annyira jól, így nem csoda, hogy egyelőre keveset hallani erről a problémáról. Ettől függetlenül érdemes lehet rá odafigyelni, mert bár az Y2K miatt sem zuhantak le repülőgépek és olvadtak le atomreaktorok, a számítógépek azóta már az élet sokkal több területén alapvető eszközökké váltak, így az emberiség kitettsége is fokozottabb.

De miről is van szó? A problémát jelen esetben a 32 bites processzorok és az ezeken futó, 32 bites szoftverek okozzák. Nagyon röviden, az első asztali számítógépekben még 16 bites processzorok dolgoztak, ami azt jelenti, hogy legfeljebb 16 bitet kitevő bináris értékeket tudtak kezelni. Bármi, ami ennél nagyobb, arra kényszeríti a gépet, hogy az adott értéket kisebb, kezelhetőbb darabokra szedje szét. A 32 bites rendszerek ennél már jóval fejlettebbek voltak, ma pedig már a belépő szintű számítógépek többségében is 64 bites processzorok dolgoznak.

A számítógépek az időt egy bizonyos dátum (jelen esetben 1970. január 1. 3 óra 14 perc 07 másodperc) óta eltelt másodpercek formájában mérik. 2038. január 19-én azonban lesz egy pillanat, amikor a fenti, hetvenes dátum óta 2 147 483 647 másodperc telt el. Ez pedig a 32 bites rendszerek kapacitásának felső határa, ezen túl az ilyen gépek nem fogják tudni a pontos időt. Ezek a számítógépek az fogják „hinni”, hogy újra 1970-et írunk.

A fenti szám egyébként már okozott problémát az internet világában: amikor a dél-koreai Psy nevű énekes Gangnam Style című számának a nézettsége elérte a YouTube-on a fenti értéket, a Google által használt 32 bites számláló felmondta a szolgálatot.

Mekkora a baj?


Az HBO-n nemrég nagy sikerrel sugárzott Csernobil című sorozatból kölcsönzött fordulattal: „nem nagyszerű, nem szörnyű”. A 32-bites rendszerek java részét ugyanis várhatóan kivonják addigra a forgalomból, azonban maradhat egy-két obskúrus helyen egy-egy olyan számítógép, amely nem várt problémákat okozhat. Érdemes belegondolni, hogy napjainkban, amikor az iskolás gyerekek nagy része laptoppal vagy táblagéppel rohangászik, az olyan nagy, állami rendszerekben, mint az egészségügy vagy a tömegközlekedés, még bizony nem megy ritkaságszámba egy-egy katódcsöves monitorról visszaköszönő Windows XP képernyője, de bizony még 2018-ban is lehetett Magyarországon olyan munkára használt komputerrel is találkozni, amelyen még a Windows 98 futott.

A 2038-as probléma viszont már ma is okozhat gondokat, mondjuk egy naptár esetében. Tegyük fel, hogy szeretnénk beírni most a naptárunkba az aranylakodalmunk napját: ha 32 bites rendszert használnunk, akkor előfordulhat, hogy itt már belefutunk a jelenségbe. De a logisztikában, meteorológiában és más hasonló területeken is okozhat fennakadásokat ez a hiba.

A helyzetet súlyosbítja, hogy ma már olyan szinten vagyunk ráutalva a számítógépekre, hogy rengeteg olyan helyen működnek komputerek, amire nem is gondolnánk, az autónktól kezdve a háztartási gépeinken át a nagyvárosok közlekedését vezérlő rendszerekig bezárólag. Az ilyen integrált gépek esetén viszont a rendszerfrissítés nem vagy csak nagyon bonyolultan megoldható. A problémákat tehát nem lehet teljesen kizárni.

Sok internetes szerveren a Unix operációs rendszer 32 bites változata fut, és bár ezek javát várhatóan frissítik vagy lecserélik, elképzelhető, hogy akad majd olyan, amelyet figyelmen kívül hagytak. A Unix ráadásul nagy és bonyolult ipari rendszerekben, mérőberendezésekben is előfordul, ezért lehetnek olyan gyárak, üzemek, robotizált eszközök, ahol szintén szükség lehet némi felkészülésre.

Felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet a 64 bites eszközökkel. Nos, azok sem immunisak az idő múlására, de szerencsére itt már jóval több idő áll az emberiség rendelkezésére, ugyanis a 64 bites rendszereknél a fenti „összeomlásra” 292 277 026 596. december 4-én, vasárnap, 17:30:08-kor kerül sor, vagyis bő 292 milliárd év múlva.

Ami pedig a 2038-as problémát illeti, nagy valószínűséggel ebben az esetben nem kell majd annyi pénzt a megelőzésre fordítani, mint az Y2K esetén, de így sem kizárható, hogy 19 év múlva ne adódjanak fennakadások itt-ott a világ informatikai rendszereiben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4514986132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása