Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Kutyabőrök

2019. július 31. - EuroAstra

1_melleklet.jpg  A nemesi oklevelek pergamenje simára kidolgozott állatbőr, leggyakrabban juh- vagy kecske és borjúbőr, ritkábban kutyabőr. Mégis ez lett később az előnév és az ezzel járó kiváltságok szinonimája. Talán azért, mert a kutya bőrén nincsenek pórusok, a tinta, festék szépen megmarad rajta. A nemesi oklevél az előnév jogos használatának igazolása. Mivel a nemesi címmel számos kiváltság és társadalmi előny járt együtt, ezért sokan próbálkoztak hamis nemesi levelekkel és iratokkal nemesi kiváltságokhoz jutni. Ez tette szükségessé a nehezen utánozható, állatbőrre festett hivatalos igazolást.

A XVI-XVIII. században Magyarországon volt a legtöbb nemes Európában, arányuk elérte a népesség 10%-át. Voltak olyan falvak, amelyeket kizárólag nemesek laktak. Egy összeírás alkalmával 1200 nemesek lakta, úgynevezett kuriális falut számoltak össze. A török hódoltság alatt sok nemesi levél elveszett, miközben a természetes szaporulat (fiú örökös) és az új nemesítések miatt is nőtt a nemesség száma. Sokan adták ki magukat jogtalanul nemesnek. Mindez szükségessé tette a nemesi családok és személyek rendszeres revízióját.

Bevezették például, hogy a nemesi levelet egy éven belül ki kellett hirdetni abban a megyében, ahol a címet kapott személy lakott. Később ez feledésbe merült, sőt, ha valaki bizonyítani tudta, hogy őse armálist (nemesi cím birtok nélkül) kapott, azt nemesnek tekintették.

Hazánkban az első világháború végével, a Monarchia felbomlásával a nemesi címek adományozása megszűnt (csak király adhatta), az ezzel járó jogosultságok, kiváltságok erősen megcsappantak. Az új kutyabőr a vitézi címet jelentette, amelyet a kormányzó, a vitézek főkapitánya adományozott az arra érdemeseknek. A vitézi rend tagjai kisebb birtokot, vitézi telket is kaphattak. Íratlan törvény szerint előnyben részesültek állami pozíciók betöltésénél, hivatali eljárásoknál, hatósági engedélyek kiadásánál, beiskolázásnál.  Vagyis társadalmi rangot jelentett. Például részt vehettek a Vitézi Bálon.

2_melleklet.jpg  Egészen 1938-ig, amikor a társadalmi és gazdasági élet egyensúlyának hatályosabb biztosításáról szóló törvények sorra születtek. Több érintett odaadta volna előnevét egy olyan igazolásért, amely szerint szülei és négy nagyszülője tiszta keresztény származású. Az igazolást kizárólag a Magyar Királyi Honvédség Vkf. 2-es osztálya (katonai hírszerzés és kémelhárítás) adhatta ki. (!)

3_melleklet.jpg A világháború idején kutyabőrként funkcionálhatott a Katonai Alkalmatlansági Bizonyítvány, amely szerint az igazolvány tulajdonosa mindennemű katonai szolgálatra és munkára alkalmatlan.

A második világháború után a kutyabőr szerepét a partizán igazolvány vette át. Különösen ha a tulajdonosa a spanyol polgárháborút is megjárta. Garantált államtitkári, vezérigazgatói, megyei tanácselnöki és hasonló stallum járt hozzá.

Ma pedig a kutyabőr.......................de hát ezt mindenki tudja. Nem fejtem ki bővebben, mert elvagyok anélkül, hogy a NAV a személyi jövedelemadó bevallásomon kutakodjon.

Láng Róbert

                                                                 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr8314987458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása