Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Így kaphat extra állami támogatást az albérlethez, lakáshitelhez

2019. július 26. - EuroAstra

lakashitel-szerzodes_1.jpgAz önsegélyező pénztári tagok havonta 22 350 forinttal csökkenthetik a lakáshitel-törlesztésüket. Továbbá az állami egyetemre járó 25 évnél fiatalabb gyermekük albérlet-kiadásai is mérséklődhetnek évi 149 ezer forinttal. Mivel az önsegélyező pénztári tagsághoz a tagok évente 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adókedvezményt kaphatnak, így ezzel a megoldással közvetve állami támogatást lehet igénybe venni a lakáshitel törlesztésénél vagy az albérlet-költségeknél. A money.hu kalkulációi szerint július közepén a legolcsóbb, 20 éves, 10 milliós végig fix törlesztésű lakáshitelek közül a legolcsóbbak kevesebb mint 70 ezres törlesztőrészlettel voltak elérhetőek.

 

Az albérletek és az eladó lakások iránti évek óta tartó töretlen kereslet az elmúlt években feljebb vitte az árakat, ez a felvételi ponthatárok kihirdetésével felélénkülő albérletszezonban is látható. Szerencsére számos lakáscélú állami támogatás érhető el például lakásvásárláshoz, de van egy ritkábban alkalmazott megoldás, amely az egyetemre járó diákok szüleinek, valamint a lakáshitelt törlesztőknek is jól jöhet - derül ki az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu elemzéséből. 

 

Extra pénz hiteltörlesztésre és albérletre is

 

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője elmondta: “Az önsegélyező pénztári tagoknak a befizetéseik után 20 százalék, maximum 150 ezer adó-visszatérítés jár, amit lakáscélra is lehet fordítani. Ez lehet az állami felsőoktatási intézménybe járó, 25 évnél fiatalabb gyermekük lakbérköltsége, illetve a pénztártagok a lakáshitelük törlesztését is fizethetik így. Az adó-visszatérítés közvetett állami támogatásként is felfogható, amennyiben lakáshitel-törlesztésre vagy albérletre fordítják a pénztári összeget az érintettek”. 

 

A money.hu elemzése szerint a pénztári tagok a felsőoktatásban tanuló gyermeküknél a kollégiumi díj és az albérleti díj egy részét is fizethetik önsegélyező pénztáron keresztül. Évente gyermekenként maximum 149 ezer forintot, vagyis egy havi minimálbérnek megfelelő összeget lehet lakhatási költségként elszámolni. Azok a szülők is támogatáshoz juthatnak, akik bérlés helyett inkább hitelre vásárolnának ingatlant a gyermekük számára. Lakáshiteltörlesztésre ugyanis az önsegélyező pénztári tagok a havi minimálbér 15 százalékát, azaz havonta 22 350 forintot tudnak elszámolni az önsegélyező pénztári megtakarításaik terhére. 

 

Mennyibe kerül a legolcsóbb lakáshitel?

Trencsán Erika a money.hu kalkulációját ismertetve elmondta, hogy július közepén a legolcsóbb, végig fix törlesztőrészletű 20 éves futamidejű, 10 millió forintos lakáshitelek havonta 68 ezer forintos törlesztéssel igényelhetőek, ezt az összeget tudják csökkenteni az önsegélyező pénztári tagok a megtakarításukból. 

 

A szakember szerint az albérletek és a lakáshitelek iránti erős kereslet, valamint az adókedvezmények miatt a jövőben az önsegélyező pénztári megtakarítás vonzóbbá válhat az emberek számára. 

 

www.money.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr614979438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása