Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Jedlik Ányos

2019. július 22. - EuroAstra

j_es_s_kep.jpgJedlik Ányos, Werner von Siemens. Tollrajz

 Felszentel pap és korának híres fizikusa, feltalálója. Szimőn született (ma Zemné, Szlovákia) 1800-ban. Tizenhét éves korában   a Szent Benedek-rend növendékei közé lépett Pannonhalmán. Itt indult tudományos pályája, 1822-ben avatták doktorrá. A győri gimnáziumban kezdett fizikát tanítani, később a pesti tudományegyetemen adott elő. Jedlik sokat foglalkozott egy addig ismeretlen áramfejlesztő, az acélmágneses egyenáramú generátorral. A korabeli galvánelemek már szolgáltattak áramot de nem tudták kielégíteni a növekvő villamosenergia igényeket.

Jedlik legismertebb felfedezése az első unipoláris gép megalkotása volt. Az ezzel való kísérletezései során fedezte fel a dinamó-elvet és magát a dinamót. Azt a gépet, amely mechanikai erővel képes volt elektromos áramot előállítani. Ennek jelentősége az emberiség szempontjából felbecsülhetetlen. Hátramaradt hazai és külföldi írások feldolgozása azt mutatta, hogy a szerény anyagi eszközökkel rendelkező fizikai szertárak csendes munkása, nemcsak lépést tartott az európai haladással, hanem meg is előzte azt.

Nyelvészek, figyelem! A Magyar Királyságban 1844-ig a latin volt minden magasabb fokú oktatási intézmény tannyelve. Magyar egyetemi katedrán először 1845-ben Jedlik Ányos szólalt meg latin helyett magyarul. Holenda Barnabás bencés szerzetes, matematika-fizika tanár  (1896-1967) a következőket írta róla:

„Mi magyarok nem vagyunk olyan gazdagok nagy emberekben, hogy könnyelmű felületességgel elhanyagolhatnók őket. Kell, hogy emléküket tiszteljük, hagyatékukat szerető gonddal őrizzük. Az angoloknak nagyjaik számára megvan a Westminster Apátságuk, a franciáknak a Pantheonjuk. Mi csak szellemünkben tudunk pantheont készíteni nagy íróink, politikusaink, tudósaink emlékének. Ezek sorába kell, hogy méltó hely jusson Jedlik Ányosnak, a múlt évszázad csendben, önzetlenül dolgozó tudósának.”

*

A berlini Humboldt Egyetem alkalmazott fizika tanszékén falát egy portré díszíti a következő felirattal: Werner von Siemens akadémikus, a Francia Becsületrend lovagja, a dinamó feltalálója. (Jedlik Ányos csupán két évtizeddel korábban találta fel a dinamót, de a tankönyvek, lexikonok, eltekintenek ettől az apróságtól. A németek szerint Siemens nem ismerte Jedliket és munkásságát. Véleményem szerint ettől még Jedlik a feltaláló.)

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7014973642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása