Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Pénz & pénz & pénz.

2019. július 14. - EuroAstra

a_vilag_legnagyobb.jpgA világ legnagyobb méretű pénze.

   A pénz már a Bibliában is előfordul. Jákob fiai vert pénzért vásároltak gabonát Egyiptomban (Mózes I. könyve 42.) A pusztai vándorlás során az izraeliek ugyancsak pénzért vásároltak ennivalót és vizet Szihón királyától. (Mózes V. könyve 2.) És ismerjük Jézus történetét a farizeusokkal és az adógarassal.

Sokféle pénz létezik a világban, pontosabban sokféle valuta (készpénz), van. A készpénz egy ország törvényes fizetőeszköze (bankjegy, érme). Szemben a devizával, amely ugyanúgy pénz, csak egy bankszámlán van. De egy pillanat alatt bárki átvarázsolhatja devizáját valutává, elég ha a bankkártyát bedugja az ATM-be. Kivéve persze, ha a bank fizetésképtelenné válik. Szerencsére ez ritkán fordul elő és akkor is állami garancia van a betéteinkre, nagyjából 30 millió forintig. A valutáknak árfolyama van, pl. 1 horvát kuna = 37 forint. Máshol másfajta árfolyamok is vannak: szabad árfolyam, kereskedelmi árfolyam, konvertibilis árfolyam, turista árfolyam, stb.

A világnak nagyjából 200 valutája van, ebből 34-et a Magyar Nemzeti Bank minden további nélkül bevált. Forintra, vagy átvált más valutára. A valuták között számos furcsaságot találhatunk. Kezdjük a dollárral. Közismert, hogy az amerikai dollár mellett létezik kanadai és ausztrál dollár. De hányan tudjuk, hogy a többi között van karibi, barbadosi, belízei, brunei, új-zélandi, zimbabwei, hongkongi dollár is? Mindegyik eltérő átváltási árfolyammal.

Bár az USA-nak és az Arab Emírségeknek közös valutájuk van, mégis az Európai Unió euró-övezete igencsak speciális. 19 országnak euró a fizetési eszköze: Ausztria, Belgium, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Portugália, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia.

Különleges a balboa, Panama pénzének neve. Vasco de Balboa spanyol felfedező és konkvisztádor tiszteletére nevezték el. Akárcsak a bolivar, Venezuela pénze. A névadó Simon Bolivar, a dél-amerikai függetlenségi mozgalom vezetője, Venezuela egykori  elnöke.

A Dél-Amerika-i országok pénzéről legfeljebb az odautazók hallottak. Inti-vel fizethetünk Peruban, ez egyébként egy férfinév is. Haiti-ban a goude, Hondurasba a lempira, Costa Ricában a kolón, Paraguayban a guarani, Brazíliában a cruzado, Ecuadorban a sucre, Guatemalában a quetzal a fizetési eszköz. Persze az amerikai dollárt is örömmel fogadják a kereskedők.

A bankkártyák és hitelkártyák világában egyre csökken a készpénz jelentősége. Ne aggódjunk, jó ideig még fennmarad a petty cash. A világ legnagyobb bankjegyét Franciaország Csendes-óceáni exklávé (az anyaországtól távol lévő) területein használják, Új-Kaledóniában, Tahitin, Wallisban és Futunában. Mérete 10 x 18 centiméter.

És akkor még nem is szóltam az aprópénzről, váltópénzről, amelynek száma a világban ugyancsak 200.

 

 

Láng Róbert.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9014943174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása