Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Ábécék

2019. július 12. - EuroAstra

image007_1.jpgItt egy betű, ott egy betű, hosszú, sovány vagy gömbölyű. Hogyha szépen összefogjuk,
jól megnézzük, elolvassuk, kibúvik egy szép szavacska, mint bokorból a nyulacska.  (Óvodai mondóka.)

Az Ethnologue, a világ nyelveinek enciklopédikus feldolgozása 7.100 nyelv leírását tartalmazza. Ezek többségéről nagyon keveset, vagy semmit nem tudunk. Még a XXI. században is vannak a Földön nehezen megközelíthető és felfedezetlen területek. A legjelentősebb nyelvi sokféleséget mutató terület Pápua Új-Guinea, ahol 850 nyelvet beszélnek. Elvileg ugyanennyi ábécé létezhet, valószínűleg persze számos rokonsággal, átfedéssel, hasonlósággal. Kiválasztottam öt fontos ábécét, melyek írásjeleik miatt gyökeresen különböznek egymástól.

A görög ábécét a Kr e. VIII. század óta használják, mind a mai napig. Huszonnégy betűből áll, az első és legrégibb olyan ábécé, amely minden magán- és mássalhangzót különálló szimbólummal jelöl. Az ősi görögben egyes betűket számokként is használtak, ezeket görög számoknak hívjuk. A görög ábécé a főniciai ábécéből fejlődött ki, és alapja sok más írásrendszernek, például a latinnak is. Mai használata világszerte a fizikában és a geometriában nélkülözhetetlen.

A cirill  ábécé és írásrendszer Kelet-Ezrópában és Közép-Ázsiában terjedt el. Hagyományosan Szent Cirill filozófusnak és Szent Metód bizánci császárnak tulajdonítják a létrehozását. Egyes nyelvészek ezt vitatják görög, vagy glagolita írástól eredeztetik. A cirill betűs írás létrehozásának története a IX. században kezdődött. Kezdetben 43-betűs ábécé volt. A cirill ábécé elsősorban a betűk alakjában tér el a latintól.

A héber ábécé eredeti formájában 22 karaktert tartalmaz, tisztán mássalhangzókból áll. A föníciai, arámi, szamaritánus írásoktól csak a betűformában mutatn eltérést, mind ugyanannak az írásnak a változatai. A betűk sorrendje, elnevezéseik, fonetikai értékük és használatuk módja is megegyezik. A héber írás a történelem során jelentősen változott, így  az óhéber betűkből modern kurzív típusúak lettek.

A kínai ábécé 40–50 ezer különböző írásjegyet tartalma. A kínai nyelv az élő nyelvek közül a leghosszabb időre visszanyúló, töretlen és dokumentált történettel rendelkezik. Hierografikus eredetű, de a ma ismert írásjegyek döntő többségét szemantikai (jelentéstani) összetételű írásjegyek alkotják. A kínai írásnak a történelem során számos stílusbeli változata alakult ki, melynek oka az írás rögzítésére használt alapanyagok (csont, bronz, bambusz, fa, , selyem és papír) sajátossága volt. Az írott szöveget olvasni felülről lefelé haladva lehet, a sorok pedig jobbról kezdődnek és balra haladva követik egymást.

Az angol ábécé már a VII. századtól latin betűkből állt. Előtte a mi rovásírásunkhoz hasonló, úgynevezett rúnaírást használták, egy ideig párhuzamosan mindkét írás használatos volt. A középkori angol nyelv a XI. században alakult ki. Kiváló ismerője a nemrég elhunyt Ungvári Tamás irodalomtörténész. A modern angol ábécé 26 betűből áll. Az angol nyelvben mellékjeleket (ékezeteket) egyáltalán nem használnak, kizárólag idegen eredetű szavakban.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6114939572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása