Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Indiánok az USA-ban

2019. július 09. - EuroAstra

indianok_2.jpgSajnálatos tény, hogy Észak-Amerika őslakos indiánjait tömeges áldozatokkal, valóságos népirtással járó hadműveletekkel elűzték lakóhelyükről. Kolumbusz Kristóf partra szállása (1492) és a Függetlenségi Nyilatkozat (1776) között intenzíven, utána pedig mérsékeltebben, de ugyanolyan tragikus módon. Érdekes, hogy az USA államai többnyire mégis indián eredetű nevet választottak. Ezekből sorolnék fel néhányat.

Michigan jelentése ojibve-algonqui nyelven (meshi-gami) nagy tó. Az állam egyik tavát is Lake Michigan-nek hívják. Mások szerint a chipewa-indiánoknak volt egy szavuk: majigan, ami annyit jelentett, hogy tisztás a tónál.

Texas a hasina indiánok nyelvén barátot jelent. A spanyol felfedezők használták a texa szót (többesszámban: texas) arra, aki nem volt ellenségük. Skót bevándorlók szerint a tecas szó egy skót-gael nyelvjárásban virágzó földet, vagy édenkertet jelent. Ez is lehet magyarázat.

Alabama két szomszédos indián törzs nevéből származik. A muskoganok nyelvében alba növényzetet jelent, a csokto törzs amo szava azt jelenti: gyűjteni. A két törzs valószínűleg    földműveléssel foglalkozott, ezért nevezték el a területet így.

Connecticut egy folyó neve volt. A területet a mohikánok Quinnihtakqut-nak nevezték. Azt jelentette: hosszú megáradt folyó menti föld. Az indiánoknak nagyon nehéz kiejtésű szavaik voltak, ezért egyszerűsítették az angol anyanyelvűek számára Connecticutnak.

Utah. Az uteh nevű indián torzs lakott a területen.  A történészek szerint kemény harcosok és jó stratégák voltak. Az apacs nyelvet beszélték, ytahih jelentése: akik meg feljebb laknak a hegyen.

Kansas. A Kaw nemzetség neve Kansa volt sziú nyelven. A Kaw jelentése: szilva, bár egyesek szerin: szellőcske. Lehetséges, hogy Arkansas állam neve is ebből származik, bár ők a quapaw nyelvet használták. Európai bevándorlók először a folyót hívták így, aztán lett az állam neve. A helyiek a Kansas folyót Kaw-nak becézik.

*

Köszönöm Völgyes Péternek, New Yorkban élő barátomnak a segítségét.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9814932134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása