Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A skót duda

2019. június 29. - EuroAstra

skot_dudas.jpgSkót dudás

  Ma már nem bánom, de valamikor régen nagyon mérges voltam, mert a zenetanárok szekálták a tanítványokat hangszertörténettel, a hangszerek működtetési mechanizmusával. Mi zongorázni, hegedülni, klarinétozni, gitározni mentünk oda, nem zeneelméletet tanulni. Különösen a skót duda működését nem értettem. Mára már megvilágosodtam.

A skót duda a dudák királya, Skóciában nagy skót dudának (Great Highland Bagpipe) hívják. Összetett fúvós hangszer, melynek levegőpótlásáról egy felfújt tömlő gondoskodik. A dudás állandóan fújja bele e levegőt a folyamatos levegőpótlás végett. A hangerősséget a kar szorításával fokozni lehet. Ennek a hangszernek egy oboaszerű dallamsípja és három úgynevezett burdonsípja van. A nagyobb (basszus) két oktávval lejjebb, a kisebbek (tenor) egy oktávval feljebb szólnak a dallamsíp alaphangja kísérőjeként. A burdonsípok egész idő alatt ugyanazt a hangot adják, erre elég bravúros lehet dallamot írni. Az esetleg órákig tartó dudálás veszélyes is lehet a tüdő kifáradása miatt.

A skót duda nádnyelves sípokat szólaltat meg, az ilyen elven működő hangszerek levegőigénye sokkal kisebb, ugyanakkor hangjuk színesebb, áthatóbb, mint az ajaksípos hangszereké. Ujjazata megfelel a népi fafúvós hangszerekének, a legmélyebb hang az összes hanglyuk zárt állapotában képezhető, majd az egyre magasabbak úgy, hogy alulról felfelé haladva egyre több lyuk nyílik meg.

A nádsíp több darabból van összecsapolva, hogy a részek szétcsúsztatásával megfelelő pontossággal lehessen hangolni a hangszert. Minden hang képzéséhez külön furat (hanglyuk) szükséges. A skót dudán nincs billentyű, csak ujjakkal lehet befogni, ezért csak egy oktáv hangterjedelmű. Ez is megnehezíti a dallam szerzőjének munkáját.

A barokk zenében születtek átiratok, szólamok, zeneművek skót dudára. Nem is hinné az ember, napjainkban könnyűzenei, elsősorban nemzeti és folk-rock zenekarok is használnak skót dudát.

A magyar MÉZ-együttes 1988-ban alakult, ír és skót folkzenét játszik, ennek a műfajnak az első művelője hazánkban. Nevük a Meg nem Értett Zenekar rövidítése. Mottójuk szerint a MÉZ. az a zenekar melynek nem célja, hanem küldetése van. Kilenc albumuk jelent meg, kétezernél több koncertet tartottak.

 

 

Láng Róbert.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4214916742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása